Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat s malým rozpočtem?

Jak začít investovat s malým rozpočtem?

Přemýšlím o tom, jak se dostat do světa investic, ale mám opravdu malý rozpočet. Je mi jasné, že investování může být skvělý způsob, jak zhodnotit své peníze, a rád bych začal co nejdříve. Jenže nevím, kde začít. Mám na mysli například akcie, ale mám strach, že nemám dostatek peněz na to, abych mohl vůbec něco koupit. Existují nějaké možnosti pro lidi jako jsem já? Jak se dá investovat do akcií nebo ETF s třeba jen pár stovkami korun? A co kryptoměny? Je bezpečné investovat do nich, když mám málo peněz? Nechci přijít o všechno. Co NFT? To vypadá zajímavě, ale je to opravdu dobrá investice pro začátečníka s malým rozpočtem? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké platformy nebo aplikace, které by mi umožnily investovat s malým kapitálem. Jaké jsou nejlepší tipy pro někoho, kdo chce začít investovat a nemá moc peněz? Mám strach z podvodů a nelegitimních příležitostí – jak poznat, co je důvěryhodné a co ne? A co pasivní příjem? Lze ho dosáhnout i při tak malém rozpočtu? Díky za rady!

173 slov
1.7 minut čtení
19. 8. 2023
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková

Investovat s malým rozpočtem je určitě možný. Můžeš začít třeba s akciemi nebo ETF, která ti dovolí investovat do celého trhu nebo různých sektorů i s pár stovkami. Dneska už jsou platformy jako Revolut, Fio nebo Degiro, kde můžeš obchodovat bez vysokých poplatků a dokonce i nakupovat zlomky akcií. Co se týče kryptoměn, tady si dej pozor, jsou dost volatilní a riskantní, ale můžeš začít třeba s malými částkami. NFT je spíš spekulativní a ne pro každého, obvykle to chce víc znalostí a nemusí to být nejlepší start pro začátečníka.

Tipy? Sleduj trh, uč se z článků a videí, a nezapomeň na diversifikaci. Taky si dej pozor na podvody – pokud něco vypadá moc dobře, aby to byla pravda, tak pravděpodobně není. S pasivním příjmem je to složitější s malým rozpočtem, ale když začneš investovat pravidelně, můžeš časem dosáhnout pěkných výsledků. Hlavně buď trpělivý a nevkládej všechno do jedné investice.

149 slov
1.5 minut čtení
4. 12. 2022
Vladimíra Mašková
Vladimíra Mašková

Investování s malým rozpočtem je úplně možný a dost lidí to dělá. Můžeš začít třeba s akciema, i když máš jen pár stovek. Existují platformy jako Revolut nebo Fio, kde můžeš nakupovat akcie nebo ETF bez vysokých poplatků. Některé z nich dokonce umožňují nákup částí akcií, což je super, když chceš investovat do dražších firem jako Apple nebo Amazon.

Kryptoměny jsou další možnost, ale měj na paměti, že jsou dost volatilní. Pokud se rozhodneš investovat do krypta, začni s malou částkou a vyber si důvěryhodnou burzu jako Binance nebo Coinbase. Co se týče NFT, tak to vypadá zajímavě, ale je plné rizik a měl bys být opatrný; spousta lidí na tom prodělala.

Ohledně pasivního příjmu – i s menším rozpočtem můžeš zkusit investice do dividendových ETF, které ti mohou přinést nějaký příjem. Důležitý je mít plán a neinvestovat všechno do jedné věci. A o podvodech – dávej pozor na nabídky, které znějí až moc dobře na to, aby byly pravdivé. Vždycky si udělej vlastní výzkum a koukni na recenze, než se rozhodneš někam investovat.

173 slov
1.7 minut čtení
5. 9. 2022
Elena Holušová
Elena Holušová