Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT?

Jak začít investovat do NFT?

Přemýšlím o tom, že bych se chtěl pustit do investování do NFT, ale vlastně nevím, kde začít. Je to teďka hodně populární a slyšel jsem, že ceny některých digitálních umění a sběratelských kousků šly do astronomických výšin. Ale jak to vlastně funguje? Mám vůbec nějaké šance na úspěch, když nemám žádné zkušenosti s kryptoměnami nebo blockchainem? Je pravda, že NFT jsou jenom bublina, která praskne? Co všechno bych měl vědět před tím, než do toho skočím? Potřebuji nějakou speciální peněženku pro kryptoměny, nebo je to jedno? Jak si mám vybrat, které NFT koupit? Existují nějaké platformy, které jsou lepší než jiné? A co ty poplatky, o kterých jsem slyšel? Jak moc to může ovlivnit moji investici? Zajímalo by mě také, jak se určuje hodnota NFT. Může se to měnit ze dne na den a co když investuji do něčeho a pak to nikdo nechce? Je tam nějaká možnost, jak se ochránit před ztrátou, nebo je to prostě risk jako každá jiná investice? Můžete mi doporučit nějaké zdroje informací nebo komunity, kde se mohu dozvědět víc? Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s investováním do NFT a co byste mi poradili jako začátečníkovi?

191 slov
1.9 minut čtení
4. 1. 2021
Hana Mašková
Hana Mašková

Pokud chceš začít investovat do NFT, tak je pár věcí, co bys měl mít na paměti. První věc je, že potřebuješ digitální peněženku jako MetaMask, abys mohl ukládat kryptoměny a NFT. Platí se většinou v Ethereu, takže si nějaké pořiď a mysli na poplatky za transakce, ty můžou být docela vysoké a ovlivnit tvou investici.

Hodnota NFT je hodně subjektivní a mění se podle trendů a poptávky. Můžeš narazit na něco, co bude za týden bezcenné. To, že je něco na vzestupu teď, neznamená, že to tak bude i zítra. Důležité je koukat na komunitu kolem projektu a jeho vývojáře – když má projekt dobrou reputaci a aktivní uživatele, můžeš mít větší šanci na úspěch.

Pokud jde o platformy, OpenSea a Rarible jsou dost populární a mají širokou nabídku. Čti fóra a sleduj trendy na Twitteru nebo Discordu – tam se dozvíš spoustu informací od lidí v oboru.

A jo, je to riziková investice, takže bych do toho nešel s penězi, které si nemůžeš dovolit ztratit. Můžeš se pokusit diversifikovat a investovat do víc různých NFT místo jednoho drahého kousku. Buď opatrný a udělej si vlastní průzkum.

186 slov
1.9 minut čtení
29. 4. 2024
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová

Investování do NFT může znít děsivě, když se v tom ještě nevyznáš. Za prvé, potřebuješ kryptoměnovou peněženku, aby sis mohl koupit nějaké kryptoměny jako Ethereum, což je většina NFT postavených na tomhle blockchainu. Pokud jde o platformy, OpenSea a Rarible jsou asi nejznámější. Poplatky za transakce (gas fees) na Ethereu mohou být vysoké, takže si to předem propočítej, abys nebyl zklamaný.

Co se týče hodnoty NFT, ta je hodně subjektivní a mění se jak na běžícím pásu. Můžeš investovat do něčeho populárního, ale pak to může spadnout na nulu. Snaž se vybírat NFT od známých tvůrců nebo těch, co mají potenciál růst. Je dobrý sledovat komunity na Twitteru nebo Discordu, kde se často probírají nové projekty. Vždycky je to risk, a žádná investice ti nezaručí zisk. Zjisti si víc o trzích a možná začni s malými částkami, než do toho skočíš po hlavě. Hodně štěstí!

145 slov
1.5 minut čtení
10. 4. 2023
Dana Kubíková
Dana Kubíková