Charts.cz/Fórum/Jaké akcie vybírat pro pravidelný dividendový příjem?

Jaké akcie vybírat pro pravidelný dividendový příjem?

Zajímalo by mě, jaké akcie byste doporučili na pravidelný dividendový příjem. Slyšel jsem, že akcie, které vyplácí dividendy, mohou být skvělým způsobem, jak si zajistit pasivní příjem, ale mám pocit, že je v tom několik úskalí. Jak bych měl vybírat ty správné akcie? Mám se koukat na výši dividendy, historii výplaty, nebo třeba stabilitu firmy? Je důležité mít nějakou rozmanitost v portfoliu, nebo se raději soustředit na pár silných hráčů? Zajímalo by mě také, jestli jsou lepší dividendové aristokraty, nebo firmy, které teď začínají s výplatou dividend. Jak moc hraje roli sektor? Něco jiného je vybrat si akcie z technologií než z energetiky nebo farmacie. A co třeba riziko? Jak vyvážit potenciální růstové akcie s těmi dividendovými? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních ohledně jejich strategií a tipů na konkrétní společnosti, které nabízejí atraktivní dividendy. Bude to můj první pokus investovat do dividendových akcií a chtěl bych to udělat správně. Děkuju za všechny rady!

155 slov
1.6 minut čtení
30. 5. 2024
Milan Holub
Milan Holub

Jasně, dividendový příjem je super téma. Když vybíráš akcie, tak se určitě koukej na výši dividendy, ale to není všechno. Historie výplaty je důležitá – ideálně hledej firmy, co mají dlouhou historii stabilních nebo rostoucích dividend. Pak je dobrý mít na paměti stabilitu firmy, aby ti to nevypadlo, když to nejmíň čekáš. Rozmanitost v portfoliu je taky klíčová, takže se neboj vzít víc různých sektorů – i když jasně, pár silných hráčů může být fajn základ. Co se týče aristokratů versus nováčků s dividendami, tak aristokraté jsou většinou jistější volba, ale nováčci můžou nabídnout růstový potenciál. Sektor fakt hraje roli, třeba technologie často nenabízejí vysoké dividendy, ale energie a farmacie jo. A ohledně rizika – snaž se mít rovnováhu mezi dividendovkama a růstovkama. Hlavně si pořádně prozkoumej každou firmu a nezapomínej na dlouhodobý horizont! Držím palce ať to vyjde!

139 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Miroslava Doleželová
Miroslava Doleželová

Pokud jde o dividendové akcie, tak je dobrý nápad koukat se na firmy, co mají stabilní historii vyplácení dividend. Většinou se doporučuje zaměřit na dividendové aristokraty, což jsou ty firmy, co zvyšují dividendy minimálně 25 let v řadě. Historie a stabilita jsou důležitý faktory, protože to ukazuje, že firma má solidní byznys model a umí se přizpůsobit tržním změnám.

Dále je dobré rozložit investice do různých sektorů. Například energetika a farmacie bývají stabilní, ale technologie můžou přinést velký růst, i když s větším rizikem. To znamená, že je fajn mít mix akcií s dobrými dividendami a těch s potenciálem růstu.

Co se týče výše dividendy, tak moc vysoké mohou být varovným signálem, že něco není v pořádku. Lepší je hledat firmy s udržitelností dividend a zdravým cashflow.

Některé firmy jako Coca-Cola nebo Johnson & Johnson mají dlouhou historii vyplácení a zvyšování dividend, takže ty jsou dobré na začátek. Ale nezapomeň se podívat i na novější hráče – někteří z nich můžou být slušný investice a nabízet solidní návratnost.

Celkově platí, že diversifikace je klíčová, takže nevsazuj všechno na jednu kartu. Tak hodně štěstí s investováním!

182 slov
1.8 minut čtení
20. 1. 2025
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec