Charts.cz/Fórum/Co to vlastně znamená fond ETF a proč do něj investovat?

Co to vlastně znamená fond ETF a proč do něj investovat?

Zajímalo by mě, co přesně znamená pojem fond ETF, protože jsem na to narazil v několika článcích o investování a o akciových trzích. Mám pocit, že je to něco jako akciový fond, ale chtěl bych to mít jasnější. Jaký je vlastně princip fungování těchto fondů? Kdo může do těchto ETF investovat a jak? Zní mi to jako zajímavá příležitost, ale nejsem si jistý, proč bych měl zrovna do ETF investovat. Co to přináší oproti jiným typům investic? Je to bezpečné? Slyšel jsem, že je to pasivní investování, což se mi líbí, ale jaké jsou výhody a nevýhody takového fondu? A co poplatky spojené s těmito fondy? Na co si dávat pozor při výběru konkrétního ETF? Vím, že existuje spousta různých typů a zaměření, ale nevím, jak si vybrat to správné. Mohl by mi někdo vysvětlit, jak funguje diverzifikace v rámci ETF a zda se dají používat i pro dlouhodobé investice? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti ETF a na co se mám zaměřit v roce 2023? Těch otázek mám opravdu hodně, rád bych dostal nějaké rady nebo tipy od zkušenějších investorů.

181 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2024
Michal Prchal
Michal Prchal

Fond ETF (Exchange-Traded Fund) je vlastně něco jako akciový fond, ale obchoduje se s ním na burze jako s akcií. Zjednodušeně řečeno, investuješ do koše různých aktiv (třeba akcií, dluhopisů nebo komodit) a tyto aktiva jsou pak veřejně obchodovatelné. To znamená, že můžeš nakupovat a prodávat ETF kdykoliv během obchodního dne, což je super flexibilní.

Investovat do ETF může prakticky kdokoliv, kdo má účet u brokera, a často nepotřebuješ ani moc peněz na start. Je to pasivní investování, což znamená, že fond se snaží kopírovat výkon nějakého indexu (např. S&P 500). To přináší výhodu v tom, že se nemusíš starat o výběr jednotlivých akcií.

Co se týče bezpečnosti, jako u všech investic to nese riziko. Obecně platí, že diversifikace v rámci ETF pomáhá rozložit riziko napříč různými sektory nebo regiony. Nevýhoda může být to, že pokud trh padá, padáš s ním. Poplatky za správu ETF bývají nižší než u aktivně spravovaných fondů, ale i tak je dobré si je pohlídat.

Při výběru konkrétního ETF bys měl zkontrolovat jeho náklady, likviditu (kolik se s ním obchoduje), zaměření (jaké akcie nebo sektory pokrývá) a historický výkon. Trendy v oblasti ETF v roce 2023 ukazují na rostoucí zájem o tematické ETF (např. technologie, udržitelnost apod.) a ESG investice.

Dlouhodobě může být ETF skvělou volbou pro budování portfolia, ale vždycky si dej pozor na to, co vlastně kupuješ a jaký je tvůj investiční cíl.

227 slov
2.3 minut čtení
19. 11. 2023
Tereza Vobořilová
Tereza Vobořilová

Takže ETF, to je vlastně zkratka pro „Exchange-Traded Fund“. Je to typ investičního fondu, který se obchoduje na burze jako akcie. Tedy koupíš si ETF a tím investuješ do portfolia různých akcií, dluhopisů nebo jiných aktiv. Jakoby si kupoval kus celého trhu nebo sektoru najednou, což je super pro diverzifikaci bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie.

Může do něj investovat v podstatě kdokoliv, stačí mít účet u brokera, který umožňuje obchodování s ETF. Co se týče výhod, tak jak už bylo zmíněno, je to pasivní investování – většina ETF kopíruje nějaký index, třeba S&P 500, takže nemusíš být expert na výběr jednotlivých akcií. Poplatky za správu jsou obvykle nižší než u tradičních podílových fondů, což je další plus.

Ale pozor, jak to má i svoje nevýhody. Trhy můžou kolísat a tím pádem i cena tvého ETF. A nemáš takovou kontrolu nad tím, co přesně v portfoliu je, jako u individuálních akcií. Měl bys si dávat pozor na likviditu ETF a také na poplatky spojené s obchodováním.

Co se týče diverzifikace, většina ETF drží desítky až stovky různých aktiv, takže když jedno klesne, ostatní to můžou vyvážit. A ano, dají se používat i pro dlouhodobé investice – spousta lidí v tom vidí skvělou příležitost pro budování důchodu nebo podobně.

Trendy v roce 2023? Hlavně ESG (environmentální a sociální odpovědnost), což je teď dost v kurzu. Mnoho investorů hledá ETF zaměřená na udržitelné firmy a technologie. Takže doporučuji sledovat tyhle směry.

235 slov
2.4 minut čtení
4. 10. 2024
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková