Jak zjistit, který ETF má nejlepší výkonnost?
Pokud se snažím proniknout do světa investic a konkrétně do ETF, narazil jsem na otázku, jak vlastně zjistit, který z těchto fondů má nejlepší výkonnost. Vím, že existuje spousta různých ETF zaměřených na různé sektory a geografické oblasti a že jejich výkonnost se může výrazně lišit. Zajímalo by mě, zda jsou nějaké osvědčené metody nebo nástroje, které by mi mohly pomoci porovnat tyto fondy. Jaké ukazatele bych měl sledovat? Měli bychom se dívat na historickou výkonnost za posledních pět nebo deset let, nebo je lepší brát v úvahu i krátkodobější trendy? Co třeba náklady na správu a likviditu? Jak moc hraje roli rozložení aktiv v portfoliu? A co další faktory jako volatilita nebo Sharpeho poměr? Jak důležité jsou tyto údaje při posuzování celkové kvality ETF? Zároveň bych rád věděl, jestli existují nějaké webové stránky nebo aplikace, které by mi mohly usnadnit porovnání různých ETF. Je třeba brát v úvahu také ekonomické podmínky a tržní cykly? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tím, jak přistupujete k analýze ETF a jakým způsobem si vybíráte ty nejvýkonnější. Každá rada by byla velmi užitečná!