Charts.cz/Fórum/Jaké akcie mají nejlepší dividendy?

Jaké akcie mají nejlepší dividendy?

Zajímalo by mě, jaké akcie teď přinášejí nejlepší dividendy? Slyšel jsem, že investice do dividendových akcií může být skvělý způsob, jak si vytvořit stabilní pasivní příjem a zároveň profitovat z růstu hodnoty akcií. Před pár dny jsem četl článek o několika společnostech, které údajně vyplácejí velmi atraktivní dividendy, ale nebylo tam úplně jasné, na co se zaměřit při výběru těch nejlepších. Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl zvážit? Je lepší se zaměřit na velké stabilní společnosti, nebo i menší firmy mohou nabídnout zajímavé dividendy? Jak moc je důležitá historie vyplácení dividend a co znamená dividendový výnos v praxi? Mám také obavy ohledně volatility trhu – jak moc může ovlivnit dividendu, pokud se akcie propadnou? A co třeba sektory, které jsou nyní populární pro dividendové akcie – má smysl investovat do těchto oblastí jako například technologie nebo energetika? Budu rád za jakékoli tipy nebo doporučení na konkrétní akcie s dobrými dividendami. Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
3. 5. 2024
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Dobrý den, investice do dividendových akcií je určitě zajímavý směr. Když hledáš akcie s vysokými dividendami, měl bys koukat na několik věcí. Zjisti si hlavně dividendový výnos, což je vlastně roční dividenda dělená cenou akcie. Je dobré mít na paměti, že vysoký výnos může být i riziko, pokud firma má problémy.

Historie vyplácení dividend je taky důležitá. Firmy, co pravidelně zvyšují dividendy, bývají stabilnější. Velké společnosti jako třeba Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble obvykle nabízejí solidní a stabilní dividendy. Ale někdy i menší firmy dokážou překvapit, takže se neboj prozkoumat i ty.

Co se týče volatility, pokud akcie klesnou, může to ovlivnit dividendu, zvlášť když klesá hodnota firmy. A co se sektorů týče, energetika a finance patří mezi tradiční dividendové sektory. Technologie jsou teď populární, ale většina tech firem reinvestuje zisky do růstu místo vyplácení dividend.

Podívej se na ETF zaměřená na dividendy, to ti může rozložit riziko. Doporučuji sledovat i aktuální trendy a novinky. Vždy je dobré udělat si vlastní průzkum a posoudit rizika.

164 slov
1.6 minut čtení
3. 12. 2022
Roman Vacek
Roman Vacek

Když hledáš akcie s dobrýma dividendama, tak se zaměř na firmy, co mají stabilní historii vyplácení. Dobrý dividendový výnos je důležitý, ale sleduj i to, jak často a jak dlouho dividendu vyplácí. Velký firmy jako Coca-Cola nebo Procter & Gamble jsou tradičně bezpečný volba, ale i menší společnosti můžou nabídnout zajímavé příležitosti. Co se týče volatility, tak jo, může to zamíchat kartama. Když akcie spadnou, může to ovlivnit dividendu, takže je dobrý mít na paměti i celkovou stabilitu trhu. Sektory jako energetika nebo zdraví jsou teď populární pro dividendy, takže se na to mrkni. Zkrátka, kombinuj stabilitu a rozumný dividendový výnos a přemýšlej i o budoucím růstu firmy.

108 slov
1.1 minut čtení
8. 4. 2024
Eduard Martínek
Eduard Martínek