Charts.cz/Fórum/Jsou kryptoměny dobré pro pasivní příjem?

Jsou kryptoměny dobré pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jestli jsou kryptoměny skutečně dobrou volbou pro generování pasivního příjmu. Slyšel jsem, že někteří lidé vydělávají na stakingu nebo yield farmingu, ale nejsem si jistý, jestli to funguje i pro běžné investory jako jsem já. Jaké jsou vlastně možnosti, které kryptoměny nabízejí pro pasivní příjem? Můžete doporučit nějaké konkrétní platformy nebo projekty, které se na to zaměřují? Líbila by se mi představa, že investuji a pak už jen sleduji, jak mi peníze rostou, ale mám strach z volatility a rizika spojeného s kryptoměnami. Jak se dá minimalizovat riziko a jak dlouho bych měl být připravený investici držet, abych viděl nějaký výnos? Je možné dosáhnout stabilního příjmu nebo je to spíš jako loterie? A co daně - jak to funguje s daněním zisků z těchto pasivních příjmů? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, protože vím, že svět kryptoměn je velmi rozmanitý a každý má jinou zkušenost.

149 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2020
Jakub Dvořáček
Jakub Dvořáček

Kryptoměny můžou být zajímavý zdroj pasivního příjmu, pokud víš, co děláš. Staking a yield farming jsou fakt populární způsoby, jak si přilepšit. U stakingu zamkneš svoje mince na nějakou dobu a dostáváš odměny v podobě dalších mincí. To je fajn, ale musíš mít správnou kryptoměnu - třeba Ethereum, Cardano nebo Solana to podporujou.

Yield farming je o tom, že poskytuješ likviditu do různých protokolů a dostáváš úroky. Tady ale pozor na riziko – můžeš ztratit víc, než si myslíš, když se něco pokazí nebo je velká volatilita. Je dobrý se podívat na platformy jako Aave nebo Uniswap.

Co se týče rizika, diversifikace portfolia ti může pomoct. Nedávej všechno do jedné mince. A pokud jde o časový horizont, tak ideálně bys měl být připravený držet investici několik měsíců až let, aby ses vyhnul krátkodobým výkyvům.

Stabilní příjem? To je spíš utopie – kryptoměny jsou dost divoký a můžeš mít měsíce, kdy nic nevyděláš. Co se danění týče, tak to záleží na tom, kde žiješ; většinou budeš muset platit daně z příjmů nebo z kapitálových výnosů, takže sleduj legislativu ve své zemi. Celkově je to mix šance a pečlivosti.

184 slov
1.8 minut čtení
17. 7. 2022
Radek Odehnal
Radek Odehnal

Kryptoměny můžou být fajn pro pasivní příjem, ale je to dost riskantní. Staking a yield farming jsou jedny z nejběžnějších metod, jak si něco vydělat. Například s Ethereum můžeš stakeovat a získávat odměny, nebo na Binance Smart Chain zkusit yield farming, kde ti dají úroky za poskytování likvidity.

Pokud chceš minimalizovat riziko, tak se drž stabilnějších projektů jako Cardano nebo Polkadot, co mají solidní týmy a komunitu. Ale stejně platí, že volatilita tu je obrovská. Mít investici dlouhodobě je lepší, ale nikdo ti nezaručí, že to poroste. Jo, můžeš mít nějaký stabilní příjem, ale spíš to je jako loterie - záleží na tom, kdy prodáš.

Co se daní týče, tak v ČR musíš zisk z kryptoměn danit, takže je dobrý mít evidenci o tom, kolik jsi do toho dal a kolik jsi vybral. Na daně z pasivních příjmů se vztahují podobné pravidla jako na běžné příjmy. Takže jo, investuj s rozmyslem a buď připravený na to, že to může být divoký."

159 slov
1.6 minut čtení
13. 10. 2023
Romana Richterová
Romana Richterová