Charts.cz/Fórum/Jak začít s diversifikací portfolia, když nemám moc peněz?

Jak začít s diversifikací portfolia, když nemám moc peněz?

Když se dívám na to, jak mnozí investoři doporučují diversifikaci portfolia jako klíčový prvek úspěšného investování, cítím se trochu ztracený. Mám jen omezené množství peněz, takže mě zajímá, jak to vlastně funguje. Jak bych měl začít diversifikovat své investice, když moje finanční prostředky nejsou příliš objemné? Je možné vytvořit rozmanité portfolio i s malými částkami? Vím, že akcie, dluhopisy a nemovitosti jsou důležité, ale co třeba kryptoměny nebo NFT? Jak mohu efektivně rozložit riziko a přitom nezaplnit svůj rozpočet? Existují nějaké konkrétní tipy nebo strategie pro lidi jako já, kteří chtějí investovat s nízkým kapitálem? A co platformy pro malé investory – mám se na ně spolehnout? Jak zjistit, které investice jsou pro mě nejvhodnější a které bych měl případně vynechat? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří začali s malými částkami a jak se jim podařilo vybudovat diverzifikované portfolio bez velkých investic.

144 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2021
Marie Skálová
Marie Skálová

O diversifikaci portfolia se hodně mluví, ale když máš málo peněz, může to vypadat jako dost velký problém. Ale neboj, jde to i s malými částkami. Zkus začít investováním do ETF (burzovně obchodovaných fondů), což ti umožní nakoupit kousek různých akcií a dluhopisů najednou, takže se ti to pěkně rozloží. Můžeš si vybrat fondy, které sledují různé sektory nebo regiony, což ti pomůže snížit riziko.

Další možností jsou robo-poradci. Ti ti mohou pomoct sestavit portfolio na základě tvého rizikového profilu a investičních cílů, a to i s malými částkami. Kryptoměny a NFT jsou sice trendy, ale buď opatrný – tam je riziko mnohem vyšší a pro začátečníka to může být spíš hazard než investice.

Taky zvaž pravidelnou investici menších částek (např. 500 Kč měsíčně) do toho samejho fondu nebo akcie – tzv. průměrování nákupní ceny. Tím si rozložíš riziko a nezaplníš svůj rozpočet.

A co se týče platforem pro malé investory, výsledky bývají smíšené. Je dobrý si udělat průzkum a zjistit, jaké poplatky si účtují a jestli mají dobrý zákaznický servis.

Pamatuj, že diversifikace je běh na dlouhou trať, takže buď trpělivý a nečekej rychlé zisky.

182 slov
1.8 minut čtení
14. 2. 2024
Veronika Holušová
Veronika Holušová

Diverzifikace portfolia s malým rozpočtem fakt není snadná, ale jde to. Hlavně se neboj začít i s pár stovkami. Zkus investovat do ETF – to je vlastně fond, co ti umožní mít kousek z mnoha různých akcií nebo dluhopisů najednou, a tím pádem se ti to rozloží. Existuje spousta platforem, jako třeba Robinhood nebo Degiro, kde můžeš začít bez vysokých poplatků a s nízkým minimálním vkladem.

Další možnost je podílové fondy, kde si nemusíš kupovat celé akcie, ale jen jejich část. V poslední době se hodně mluví o kryptoměnách, tak pokud máš zájem, můžeš zkusit nakoupit malé množství třeba Bitcoinu nebo Etherea. Ale pozor na volatilitu!

Investuj do toho, co chápeš. Nemusíš mít NFT hned od začátku, když o tom nic nevíš. A jak zjistit, co je pro tebe? Čti články, sleduj videa a uč se aspoň základy. Nenech se odradit malým rozpočtem – důležitý je čas a pravidelnost. I malé částky se časem nasčítají a ty se budeš cítit jistěji v tom, co děláš.

164 slov
1.6 minut čtení
7. 5. 2022
Emil Prchal
Emil Prchal