Charts.cz/Fórum/Můžu s DeFi získat lepší úroky než v bance?

Můžu s DeFi získat lepší úroky než v bance?

Zajímá mě, jestli jsou výnosy z DeFi projektů skutečně lepší než úroky, které nabízejí tradiční banky. V poslední době jsem slyšel hodně o decentralizovaných financích a jejich schopnosti generovat vysoké úrokové sazby na kryptoměnových aktivech. Slyšel jsem, že někteří lidé dostávají až desítky procent ročně, což je ve srovnání s tím, co nabízí běžné banky, naprosto neuvěřitelné. Jak to vlastně funguje? Je to bezpečné investovat do těchto DeFi protokolů? Mám strach z rizik spojených s volatilním trhem kryptoměn a z toho, že bych mohl přijít o své peníze. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody DeFi oproti tradičním bankovním produktům? Mohu si být jistý, že moje investice v DeFi budou stejně chráněné jako v bance? A co když se něco pokazí, jaký je mechanismus ochrany investorů v tomto prostoru? Zajímalo by mě i to, jestli je potřeba mít nějaké technické znalosti k tomu, abych mohl začít investovat do DeFi a jestli jsou nějaké konkrétní platformy nebo projekty, které byste doporučili pro začátečníky. Celkově bych chtěl vědět, zda se vyplatí přejít od tradičního bankovnictví k DeFi pro zhodnocení svých úspor.

178 slov
1.8 minut čtení
28. 7. 2023
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík

Jo, s DeFi se dají fakt získat lepší úroky než v bance. Ty úrokový sazby co slyšíš, jako třeba desítky procent ročně, to je pravda, ale je to taky dost riskantní. DeFi protokoly ti umožňujou půjčovat a půjčovat si kryptoměny a většinou se vyplatí víc než klasická banka. Ale pozor, ten trh je hrozně volatilní a můžeš snadno přijít o peníze. Co se týče bezpečnosti, furt tam hrozí rizika – hacky, selhání protokolů, nebo dokonce i rug pulls. Takže žádná záruka jako u banky, kde tě třeba chrání pojištění vkladů.

Hlavní výhoda DeFi je ta vysoká návratnost, ale nevýhoda je ta rizikovost. Pokud se rozhodneš investovat, aspoň bys měl mít nějaký základní znalosti o tom, jak ty platformy fungujou. Není to zas tak složitý, ale bez technických znalostí se můžeš dost snadno ztratit. Co se doporučení týče, začátečníkům bych poradil kouknout na platformy jako Aave nebo Compound. Ale fakt si dej bacha na to, kam investuješ.

Na závěr – pokud chceš víc zhodnotit svoje úspory a jsi ochotnej podstoupit riziko, tak DeFi může být cesta. Ale rozhodně si to pečlivě prozkoumej a buď obezřetný.

182 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2025
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová

Jo, DeFi fakt může nabízet lepší úroky než banky. Ty úroky, co slyšíš, jako třeba desítky procent ročně, to je pravda, ale většinou jsou s tím spojený velký rizika. DeFi využívá decentralizované protokoly, kde si lidi půjčujou a půjčujou si navzájem bez prostředníků. Takže ty vysoký úroky pocházejí z poplatků a různých incentivů v těchto systémech.

Co se týče bezpečnosti, tak to je dost diskutabilní. Na jedný straně máš větší potenciál na zisk, ale na druhý straně hrozí ztráty kvůli volatilním trhům nebo útokům na smart kontrakty. Ochrana investorů tu není jako v bance, kde máš třeba pojištění vkladů. Když se něco pokazí, tak prostě můžeš přijít o všechno.

Pokud se do toho chceš pustit, trošku technických znalostí se hodí – aspoň jak fungují peněženky a jak používat různé platformy. Pro začátečníky bych doporučil třeba Uniswap nebo Aave. Ale bacha, než začněš investovat, měl bys prozkoumat a pochopit, jak to funguje. Takže jestli chceš přejít k DeFi pro zhodnocení úspor, tak radši začni pomalu a buď opatrnej.

165 slov
1.7 minut čtení
22. 12. 2023
Matěj Jirásek
Matěj Jirásek