Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám jen malý rozpočet?

Jak začít investovat, když mám jen malý rozpočet?

Zajímá mě, jak mohu začít investovat, pokud mám k dispozici jen malý rozpočet. Mám pocit, že většina investičních příležitostí je určena pro lidi s velkými penězi, a tak se trochu obávám, že se do toho nemohu pustit. Nechci riskovat, ale zároveň chci zhodnotit své úspory. Mám pár tisíc korun, ale nevím, jestli je to dost na to, abych začal investovat. Jaké možnosti jsou pro mě dostupné? Jaké jsou nejlepší strategie pro malé investice? Slyšel jsem něco o akciích a také o kryptoměnách, ale nevím, kde začít a co by bylo nejvhodnější. Je lepší investovat do ETF nebo se podívat na nějaké crowdfundingové platformy? A co třeba realitní investice – má smysl investovat do nemovitostí s tak malým rozpočtem? Zajímalo by mě také, jaké poplatky se k tomu váží a na co si dát pozor při investování s omezeným kapitálem. Rád bych se dozvěděl i o nějakých osvědčených tipech a trikech pro začátečníky. Díky moc!

154 slov
1.5 minut čtení
22. 6. 2022
Adam Bartoš
Adam Bartoš

Investování s malým rozpočtem je určitě možné, jen je dobré si uvědomit pár věcí. Nejprve, akcie a ETF jsou super možnosti, protože můžeš investovat i od pár stokorun. ETF ti navíc umožňují diversifikaci, což je fajn, když nemáš moc peněz. Většinou mají nižší poplatky než aktivně spravované fondy.

Kryptoměny taky nejsou špatné, ale pozor na volatilitu! Klidně si můžeš zkusit část peněz investovat do krypta, ale dej si pozor, jaké si vybereš. Crowdfundingové platformy můžou být zajímavé na menší investice do podobných projektů, ale tam je riziko větší.

Co se týče nemovitostí, tak s pár tisíci to bude složitější. Můžeš zkusit REITs (real estate investment trusts), což jsou něco jako akcie nemovitostních společností.

A nezapomeň se podívat na poplatky – některé platformy si berou dost velké provize a to může snížit tvůj zisk. Taky doporučuji mít jasný plán a neinvestovat všechno najednou. Rozložení investic je důležité. A hlavně – nezapomeň na potřebu mít nouzový fond před tím, než začneš investovat! Takže klidně začni malými kroky a uč se za pochodu.

167 slov
1.7 minut čtení
24. 6. 2024
Milena Buchtová
Milena Buchtová

Vím, jak to je, když chceš začít investovat s malým rozpočtem. Je to docela běžné a není to nemožné. Napřed, zaznívá to jako cliché, ale důležité je mít nějaké znalosti o investování. ETF (burzovně obchodované fondy) jsou skvělá volba pro začátečníky. Můžeš investovat do různých sektorů bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie, a většinou mají nízké poplatky.

Krypto je trochu riskantnější, ale pokud jsi ochoten se učit a sledovat trh, můžeš zkusit i nějaké menší investice do známějších měn jako Bitcoin nebo Ethereum. Crowdfunding je další možnost, kde můžeš investovat do projektů, ale buď obezřetný ohledně toho, do čeho jdeš.

Pokud tě zajímají nemovitosti, jsou platformy na investice do realit, kde můžeš přispět malou částkou a vlastnit podíl v nemovitosti. A co se týče poplatků, vždy si je zkontroluj, protože některé platformy mohou mít vysoké provize.

Hlavně začni s tím málem, co máš a uč se po cestě. Zjistíš, co ti nejvíc vyhovuje. A nezapomeň na dlouhodobost; investování není sprint, ale maraton.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 7. 2024
Renata Němcová
Renata Němcová