Charts.cz/Fórum/Jaká jsou hlavní rizika spojená s nákupem NFT?

Jaká jsou hlavní rizika spojená s nákupem NFT?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní rizika mohou vzniknout při nákupu NFT. V poslední době se o tom hodně mluví, ale já mám pocit, že většina lidí se soustředí hlavně na to, jaké mají NFT hodnoty a jak se dají prodat se ziskem. Ale co když se rozhodnu investovat do nějakého NFT? Co když cena klesne? A co třeba situace, kdy se ukáže, že ten projekt je podvod nebo že ten umělec nemá žádné právo na prodej jeho díla jako NFT? Taky jsem slyšel, že některé platformy pro obchodování s NFT nejsou úplně bezpečné. Jak to je se zabezpečením těchto transakcí? Může mi někdo vysvětlit i to, jak funguje ochrana autorských práv u NFT? Co když koupím něco, co vlastně nikdo nemůže legálně prodávat? A co třeba volatilita trhu kolem NFT? Můžu akorát tak přijít o peníze. Jak moc je důležité si před nákupem udělat průzkum a zjistit, do čeho vlastně investuji? Rád bych slyšel názory ostatních, co jste si o tom zjistili a jaká jsou vaše zkušenosti. Máte nějaké tipy na to, jak minimalizovat rizika spojená s touto formou investice?

180 slov
1.8 minut čtení
7. 11. 2024
Filip Hradil
Filip Hradil

Při nákupu NFT je fakt hodně rizik, co si člověk musí uvědomit. Největší problém je asi volatilita trhu – ceny NFT můžou prostě hodně skákat a ty můžeš klidně skončit s něčím, co ztratí na hodnotě. Pak jsou tu podvody a falešné projekty; člověk si může koupit NFT od umělce, co nemá práva, a pak zjistí, že to nemá žádnou hodnotu. Taky platformy, kde se NFT obchodují, nejsou vždycky bezpečné. Takže je dobrý si ověřit, na jaké platformě nakupuješ. Ochrana autorských práv je další téma – třeba koupíš něco, co někdo jiný legálně prodávat nemůže. To můžeš zjistit až později a to je problém. Proto bych doporučil udělat si pořádnej průzkum před investicí. Zjistit si něco o umělci, projektu a dokonce i o komunitě kolem toho. Je to jako každá investice – nezapomínej na to, že můžeš přijít o prachy.

140 slov
1.4 minut čtení
7. 10. 2023
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš

Když kupuješ NFT, tak je fakt na co si dát pozor. Prvně, ta volatilita trhu je šílená. Můžeš koupit NFT a za měsíc zjistit, že jeho cena spadla na polovinu. Pak tu máme otázku, jestli ten projekt je legit. Některé projekty jsou prostě podvody, a lidi pak litují, že do toho šli. To samé platí pro umělce – když nemají práva na to dílo, co prodávají jako NFT, tak je to taky problém.

Zabezpečení obchodních platforem není zrovna na úrovni – hacky se stávají dost často a můžeš přijít o peníze. Takže si vyběrej dobrou platformu. Ochrana autorských práv u NFT je taky k smíchu – koupíš něco, co vlastně nikdo nemůže legálně prodávat, a jsi v háji. No a rozhodně udělej výzkum před nákupem, zjisti si všechno o projektu a umělci. Čím víc informací máš, tím líp se můžeš rozhodnout. Takže opatrnost a rozvaha jsou klíčový.

147 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2024
Rudolf Janda
Rudolf Janda