Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do DeFi a co všechno by mělo být v portfoliu?

Jak začít investovat do DeFi a co všechno by mělo být v portfoliu?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat do světa decentralizovaných financí, známého jako DeFi. Já o tom slyšel spoustu věcí, ale nikdy jsem se pořádně neodvážil do toho proniknout. Co bych měl udělat jako první krok? Je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, abych mohl začít investovat? Jaké platformy jsou podle vás nejlepší pro nováčky? Mám se registrovat na nějaké burze nebo radši hned zkusit nějaké aplikace na půjčování nebo staking? Četl jsem, že je dobré mít rozmanité portfolio, ale co všechno by mělo být součástí mého DeFi portfolia? Měli byste doporučit konkrétní kryptoměny nebo tokeny, které jsou v současnosti populární a stabilní? Jak moc je důležité sledovat aktuální trendy a jak to vlastně děláte? A co třeba riziko, o tom se hodně mluví, jak ho mám správně posoudit před tím, než vložím své peníze do DeFi projektů? Je lepší investovat do zavedených projektů nebo risknout něco nového a inovativního? Vím, že DeFi může být dost volatilní a nebezpečné, ale rád bych slyšel zkušenosti ostatních. Jak vlastně vybalancovat riziko versus potenciální zisk v takovém portfoliu? Předem díky za každou radu!

180 slov
1.8 minut čtení
5. 6. 2024
Josef Janků
Josef Janků

Když chceš začít s DeFi, tak první věc je mít nějakou peněženku jako MetaMask, což ti umožní připojit se k různým DeFi platformám. Pak si zkus nakoupit nějakou stabilní kryptoměnu jako ETH nebo USDC, ideálně na burze jako Coinbase nebo Binance. Jakmile budeš mít peněženku a nějaké tokeny, můžeš začít zkoušet různé DeFi aplikace pro staking nebo půjčování, třeba Aave nebo Compound.

Co se týče portfolia, doporučuji mít mix stablecoinů pro stabilitu a pár altcoinů jako UNI, LINK nebo SUSHI. Vždycky se ale dívej na trendy a novinky, protože DeFi se rychle mění. Risk hodně závisí na tom, do čeho investuješ – zavedené projekty jsou větší jistota, ale novinky můžou přinést vyšší zisk.

Před investováním je dobré si zjistit co nejvíc informací o projektu, kouknout na jejich tým a komunitu. Sleduj Twitter a Discord kanály projektů pro aktuální info. Riziko vybalancuj tím, že nebudeš všechno házet do jednoho koše – diversifikuj. Takže, jdi pomalu a uč se za chodu.

157 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Jana Dušková
Jana Dušková

Investování do DeFi může být fakt zajímavý, ale chce to trochu přípravy. Nejdřív si udělej pořádek v tom, co vlastně DeFi je. Je to o decentralizovaných protokolech, které ti umožňují půjčovat, půjčovat si a obchodovat bez tradičních zprostředkovatelů. Základní znalosti o blockchainu a kryptoměnách určitě neškodí, ale není to nutnost.

Začni s nějakou oblíbenou platformou jako Uniswap nebo Aave. Tyto aplikace ti umožní snadno obchodovat nebo poskytovat likviditu. Pokud chceš bezpečnější start, zaregistruj se na nějaké známější burze jako Coinbase nebo Binance a kup si nějaké stabilní kryptoměny jako ETH nebo BTC.

Co se týče portfolia, snaž se mít mix různých tokenů – stablecoiny, DeFi tokeny (třeba LINK nebo UNI) a možná i nějaký ten nový projekt, ale pozor na riziko. Sleduj trendy na Twitteru a Redditu, tam se dozvíš hodně.

Riziko je velký téma, takže si dej pozor na to, jaké projekty vybíráš. Lepší začít s těmi zavedenějšími a pak pomalu zkoušet novinky, pokud máš víc zkušeností. Balancování je o tom mít nějaké zisky, ale nezapomínej na možné ztráty. Měl bys mít plán a neinvestovat peníze, které si nemůžeš dovolit ztratit.

181 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2025
Ladislav Kubíček
Ladislav Kubíček