Charts.cz/Fórum/Jak automatizovat své investice pro pasivní příjem?

Jak automatizovat své investice pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s automatizací svých investic, abych mohl mít nějaký pasivní příjem bez toho, abych musel neustále kontrolovat trhy nebo si dělat starosti s tím, co se děje v ekonomice. Mám na mysli něco jako automatické investiční strategie, které by mi pomohly zhodnocovat moje úspory bez velkého úsilí. Jaké platformy nebo nástroje doporučujete pro tento účel? Myslím, že je důležité mít přehled o tom, jak fungují různé typy investic – jako jsou akcie, dluhopisy nebo třeba i kryptoměny. Které z těchto možností jsou podle vás nejlepší pro automatizaci? Je lepší jít do ETF nebo do robo-poradců? A jak se vyhnout chybám, které by mohly snížit mé výnosy? Zajímá mě také, jestli existují nějaké konkrétní strategie, které bych měl mít na paměti, když nastavím pravidelné investice. Například, jak často by bylo ideální investovat a v jakých intervalech? A co když trh spadne? Měl bych v takovém případě pokračovat v investování nebo to zastavit? Jak vlastně nastavit tyto automatizované systémy tak, aby člověk nemusel být neustále ve stresu z toho, co se děje na finančních trzích? Každý říká, že dlouhodobé investice jsou klíčem k úspěchu, ale jak to udělat efektivně a bez zbytečných starostí? Takže pokud někdo má nějaké tipy nebo doporučení ohledně automatizace investic pro pasivní příjem, budu moc rád za každou radu!

216 slov
2.2 minut čtení
16. 10. 2023
Kristýna Bečková
Kristýna Bečková

Pokud chceš automatizovat svoje investice, tak doporučuju začít s ETF, protože jsou to fondy, které sledují určité indexy a mají nízké poplatky. Můžeš si nastavit pravidelný příkaz na nákup, třeba každý měsíc, což ti ušetří starosti. Robo-poradci jsou taky fajn volba, protože ti vytvoří portfólio podle tvých cílů a rizikové tolerance.

Co se týče strategií, ideální je investovat pravidelně bez ohledu na to, co se děje na trhu. Když trh klesne, můžeš dokonce nakoupit levněji. Dlouhodobé investování je o disciplíně – nevzdávat se a nezpanikařit při propadech.

Sledování výkonu portfolia můžeš nechat na těch platformách, které používáš. Většina z nich má přehledné rozhraní a upozornění na důležité události. Hlavně si dej pozor na poplatky a vyhnout se emocionálním rozhodnutím. Investuj do různých aktiv – akcií, dluhopisů, možná i kryptoměn – a diverzifikuj.

Takže klíčem je nastavit to všechno jednou a pak jen pravidelně kontrolovat, jestli vše běží jak má.

149 slov
1.5 minut čtení
28. 8. 2024
Andrea Koubová
Andrea Koubová

Hele, automatizace investic je fakt fajn způsob, jak mít pasivní příjem bez stresu. Doporučil bych začít s ETF, ty jsou super, protože ti ušetří starosti s vybíráním jednotlivých akcií. Můžeš si nastavit pravidelné investice třeba každý měsíc, to je dost ideální interval. Co se týče robo-poradců, tak ti taky hodně pomůžou – vezmou za tebe všechno do svých rukou a většinou mají dobré strategie na diverzifikaci.

Když trh spadne, tak bych určitě nepanikařil a pokračoval v investování. Dlouhodobě to většinou vychází líp. Měj na paměti, že trhy kolísají a časem to vynahradíš. Aby ses vyhnul chybám, radím se držet rozumného poměru mezi akciemi a dluhopisy podle tvého rizikového profilu.

Takže v podstatě nastav si trvalý příkaz na investice do ETF nebo si vezmi robo-poradce a klidně se na to vykašli. Budeš mít pasivní příjem a nebudeš muset hlídat trhy pořád.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 8. 2023
Barbora Hanzlová
Barbora Hanzlová