Charts.cz/Fórum/Akcie nebo kryptoměny pro pasivní příjem?

Akcie nebo kryptoměny pro pasivní příjem?

V poslední době se hodně mluví o investicích a možnostech, jak si vydělat peníze pasivně. Zajímalo by mě, co je vlastně lepší: investovat do tradičních akcí, které v průběhu let stabilně rostou, nebo se vrhnout do vzrušujícího světa kryptoměn, kde se dá teoreticky rychle zbohatnout? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Mám pocit, že akcie nabízí nějakou stabilitu a pravidelný dividendový příjem, ale na druhou stranu kryptoměny slibují mnohem vyšší potenciální zisky, i když s větším rizikem. Když se na to podívám z pohledu pasivního příjmu, nevím, co je lepší volba. Můžete mi poradit, co byste doporučili jako ideální investici pro pasivní příjem? Jaké máte zkušenosti s akcemi a kryptoměnami? Jak to vidíte na dlouhou dobu? Je lepší mít portfolio rozdělené mezi akcie a kryptoměny nebo se soustředit jen na jedno z toho? Díky za vaše názory!

138 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2023
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková

Tak já to vidím takhle. Akcie ti dávaj nějakou stabilitu a většina z nich vyplácí dividendy, což je super pro pasivní příjem. Můžeš si postavit hezký portfolio, který ti v průběhu let poroste a ty si můžeš užívat ty peníze z dividend. Na druhou stranu kryptoměny jsou fakt divoký. Můžeš vydělat rychle, ale taky hodně rychle přijít o všechno. Je tam dost nejistoty a volatilita je obrovská.

Pokud chceš spíš bezpečí a pravidelný příjem, tak bych šel do akcí. Ale pokud máš odvahu a chceš zkusit něco vzrušujícího, tak trochu kryptoměn ti taky neuškodí. Zkusil bych to rozdělit. Tím pádem máš nějakou stabilitu v akciích a zároveň šanci na větší výnosy s kryptoměnama. Uvidíš, jak ti to sedne na dlouhou dobu. Investice do obou může být rozumná cesta.

127 slov
1.3 minut čtení
15. 9. 2022
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina

Takže, co se týče pasivního příjmu, akcie a kryptoměny mají své pro a proti. Akcie ti většinou dají stabilní výnosy a když vybereš společnosti, co vyplácí dividendy, můžeš mít pravidelný příjem. Navíc akcie jsou obecně méně volatilní než kryptoměny, takže je to bezpečnější volba pro dlouhodobé investice.

Na druhou stranu kryptoměny jsou jako jízda na horské dráze. Můžeš rychle zbohatnout, ale můžeš taky rychle přijít o vše. Tady jde spíš o spekulaci než o stabilitu. Taky je tam možnost stakování, kde můžeš dostávat nějaký úrok za to, že držíš kryptoměny.

Osobně bych doporučil mít rozdělené portfolio. Něco do akcí pro stabilitu a něco do krypta pro potenciální zisk. Takže se neboj experimentovat, ale dávej pozor na rizika. Není to jednoduchý, ale takový mix může fungovat docela dobře.

125 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2024
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík