Charts.cz/Fórum/Jak začít s diversifikací investic pro pasivní příjem?

Jak začít s diversifikací investic pro pasivní příjem?

Mám pocit, že v poslední době se hodně mluví o tom, jak je důležité mít různé investice a nevsázet všechno na jednu kartu. Ale jak vlastně začít s diversifikací investic, když chci dosáhnout pasivního příjmu? Mám nějaké úspory, které bych rád investoval, ale vůbec nevím, jaké možnosti mám. Slyšel jsem o akciích, nemovitostech, a dokonce i o kryptoměnách a NFT, ale jak to všechno dát dohromady? Jaké jsou nejlepší strategie pro rozložení rizika při investování? Měla by být moje portfolio zaměřeno spíš na stabilní dividendové akcie, nebo se mám podívat i na něco rizikovějšího jako kryptoměny? Jak moc bych měl diverzifikovat? Je lepší mít víc menších investic v různých oblastech, nebo se soustředit na pár větších investic? A co s tím pasivním příjmem? Jak dlouho trvá, než začnu vidět nějaké výsledky z takového diversifikovaného portfolia? Co bych měl sledovat a na co si dávat pozor? Díky za každou radu a tipy!

151 slov
1.5 minut čtení
10. 2. 2024
Ivana Vlková
Ivana Vlková

Diverzifikace investic je fakt důležitá, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Měj na paměti, že pasivní příjem můžeš získat různými způsoby. Začni s tím, co znáš. Pokud máš nějaké úspory, zkus rozdělit část na akcie, třeba do dividendových titulů, které ti budou pravidelně vyplácet peníze. Pak si můžeš přihodit něco do nemovitostí, buď přímo (ale to chce větší kapitál) nebo třeba REIT fondy, což je jako investice do nemovitostí bez nutnosti vlastnit celou budovu.

Kryptoměny a NFT jsou fakt rizikový záležitosti – můžeš z toho mít hodně nebo nic, takže asi je lepší nesázet všechno na tohle. Zkus to s menší částkou a hlavně se vzdělávej, než do toho vlítneš.

Co se týče rozložení rizika, fakt se vyplatí mít víc menších investic v různých oblastech. Pokud půjdeš jen do pár velkých investic a jedna selže, můžeš mít problém. Klidně začni s pár akciemi a později přidávej další investice jak získáš zkušenosti.

Čas potřebuješ na to, než vidíš výsledky – pasivní příjem nebude hned. Je dobrý sledovat vývoj trhu a nezapomínat na poplatky spojené s investicemi. A dej si pozor na emocionální rozhodování – investuj podle plánů a ne podle strachu nebo chamtivosti.

188 slov
1.9 minut čtení
15. 2. 2024
Kristýna Volfová
Kristýna Volfová

No hele, diversifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Nejlepší je začít s tím, co znáš. Pokud jsi slyšel o akciích, tak se na ně podívej - dividendové akcie jsou fajn pro pasivní příjem, protože ti pravidelně vyplácí část zisků. Ale klidně to kombinuj s nějakými ETF, což je vlastně balík víc akcií najednou, a tím snížíš riziko.

Co se týká nemovitostí, pokud na to máš peníze, investice do nemovitostí může být super. Můžeš zkusit i real estate crowdfunding nebo REITs, což je jednodušší cesta jak investovat do nemovitostí bez velkých částek.

Kryptoměny a NFT jsou hodně rizikový, takže pokud teď začínáš, možná s tím moc neexperimentuj. Ale malej podíl v portfoliu může být zajímavý. Určitě bych doporučil to rozložit – mít víc menších investic než pár velkých. Tím pokryješ víc sektorů a snížíš riziko.

Fakt se podívej na to, co tě baví a co znáš. Čas na výsledky záleží na trhu – ale většinou u akcií a nemovitostí můžeš počítat s roky. Hlavně to neřeš hned, dej si čas a sleduj vývoj trhu a své investice.

174 slov
1.7 minut čtení
6. 8. 2024
Roman Pech
Roman Pech