Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak fungují?

Co jsou NFT a jak fungují?

Zajímalo by mě, co přesně jsou NFT, protože slyším o nich stále častěji, ale moc tomu nerozumím. Jsou to prý nějaké digitální věci, které si můžu koupit nebo prodat, ale jak to vlastně funguje? Když se podívám na weby jako OpenSea nebo Rarible, vidím tam spoustu umění a dalších digitálních objektů, ale jak poznám, co je hodnotné a co ne? Co to znamená, že je něco „nepřenosné“? Může mi někdo vysvětlit, jak se NFT liší od běžných obrázků nebo videí, které najdu na internetu? A co když koupím NFT? Jak to pak vlastně vypadá v praxi? Mám nějaký certifikát nebo co? Taky bych chtěl vědět, jestli je bezpečné investovat do těchto digitálních aktiv, když se všude mluví o kryptoměnách a o tom, jak jsou volatilní. Je to dobrý způsob, jak diversifikovat své investice, nebo je to spíš bublina? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už třeba nějaké NFT vlastní nebo o nich něco ví, protože mám pocit, že mi něco důležitého uniká. Jaké příležitosti mohou NFT přinést a co bych měl mít na paměti před tím, než se do toho pustím?

182 slov
1.8 minut čtení
29. 10. 2023
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná

NFT jsou v podstatě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního objektu, jako je umění, hudba nebo videa. Tyhle certifikáty jsou uložené na blockchainu, což je bezpečná a transparentní technologie. To znamená, že když si koupíš NFT, dostaneš unikátní token, který ti říká, že jsi vlastníkem daného digitálního díla, i když ho můžeš vidět i na internetu zadarmo.

Nepřenosnost znamená, že ten NFT je jedinečný a nemůžeš ho zaměnit za jiný token, jako bys mohl s běžnými penězi. Když se díváš na platformy jako OpenSea nebo Rarible, hodnota NFT hodně závisí na poptávce a důležitosti umělce nebo díla. Takže co je cenné dneska, nemusí být cenné zítra.

Když koupíš NFT, většinou dostaneš něco jako digitální peněženku, kde je tvé NFT uloženo. Můžeš to prodávat nebo obchodovat stejně jako s jinými aktivy. Co se týče investic, je to dost riskantní, protože trh s NFT a kryptoměnami může hrozně kolísat. Někteří lidé to vidí jako bublinu, jiní to považují za revoluční způsob investování. Záleží na tom, jak moc do toho chceš jít a jaké máš znalosti o trhu.

175 slov
1.8 minut čtení
30. 4. 2024
Dana Kubíková
Dana Kubíková

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví konkrétního digitálního objektu na blockchainu. To znamená, že když si koupíš NFT, máš jakoby zaručený doklad o tom, že tohle je tvůj digitální kousek – ať už je to obrázek, video nebo něco jiného. Na rozdíl od normálních souborů, které si můžeš stáhnout a kopírovat, NFT jsou jedinečné a nelze je zaměnit za něco jiného (proto nepřenosné).

Hodnota NFT závisí na poptávce a nabídce. Některé umělecké díla nebo sběratelské kousky se prodávají za miliony, zatímco jiné mohou být bezcenné. Když koupíš NFT, dostaneš ho do své digitální peněženky a můžeš s ním obchodovat na platformách jako OpenSea nebo Rarible.

Jestli je bezpečné investovat do NFT? Záleží na tom, co kupuješ a jak moc tomu rozumíš. Jak je to s kryptoměnami – může to být velmi volatilní a vypadat jako bublina. Je dobrý mít na paměti, že investice do NFT by měly být jen částí tvého portfolia.

Příležitosti tu jsou – můžeš podpořit umělce, mít jedinečné sběratelské předměty nebo dokonce investovat do herních předmětů. Ale buď opatrný a dobře se informuj předtím, než se do toho pustíš.

185 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2025
Dana Pernicová
Dana Pernicová