Charts.cz/Fórum/Jak je to s daněmi u příjmu z prodeje NFT?

Jak je to s daněmi u příjmu z prodeje NFT?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na daně ohledně prodeje NFT. V poslední době mě hodně zajímají digitální umění a různé tokeny, které jsou teď tak populární. Ale když jsem začal přemýšlet o tom, že bych vlastně něco prodal, napadlo mě, co se stane s daněmi. Jak to vlastně funguje? Zda, když prodám nějaké NFT a vydělám na tom, musím platit daně, a pokud ano, tak jakým způsobem? Je to stejné jako s jinými investicemi, nebo mají nějaká specifika? A co když nakoupím nějaké NFT a později je prodám se ztrátou? Mohu si to nějak odečíst od daní? Ještě bych rád věděl, jestli jsou nějaké výjimky nebo limity, které je dobré znát. Trochu se v tom ztrácím a obavy mám hlavně z toho, abych neudělal nějakou chybu a nebyl za to pak pokutován. Jestli máte někdo zkušenosti s tímhle tématem nebo víte, kde najít relevantní informace, byl bych moc rád za každou radu. Díky moc!

155 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2023
Vladimíra Sládková
Vladimíra Sládková

No, tak daně z prodeje NFT jsou fakt ošemetný téma. Když prodáš NFT a vyděláš, teoreticky musíš zaplatit daň z příjmu. Je to hodně podobný jako s jinýma investicema, jenže u NFT je to takový šedý zóně, protože to není úplně klasická komodita. Takže když koupíš NFT za 1 ETH a prodáš za 2 ETH, ten rozdíl, co vyděláš, se počítá jako příjem.

Pokud naopak prodáš se ztrátou, můžeš si tu ztrátu odečíst od příjmů třeba při dalším prodeji, ale musíš mít všechny doklady a důkazy. S těma výjimkama a limity – radši si zjisti, jestli něco platí v tvým státě, protože ty pravidla se dost liší.

Hlavně si dej pozor na to, abys měl všechny transakce zaznamenaný. Nejlepší je kontaktovat nějakýho účetního nebo odborníka na daně, co se vyzná v kryptu a NFT. Tím se vyhneš pokutám.

137 slov
1.4 minut čtení
22. 9. 2023
Věra Stará
Věra Stará

Prodej NFT se daní jako příjem z kapitálového majetku, což znamená, že když něco prodáš za víc, než jsi to koupil, tak musíš zaplatit daň z tohoto zisku. Pokud prodáš za méně, můžeš si tu ztrátu odečíst od daní, ale musíš to správně doložit. Určitě je dobré si uchovávat všechny důkazy o nákupech a prodejích. V Česku je to dost šedá zóna a pravidla se stále vyvíjejí, takže je nejlepší sledovat aktuální informace od FÚ nebo se poradit s daňovým poradcem. Limity jsou obvykle stejné jako u jiných investic, ale můžou tam být specifika kvůli digitálním aktivům. Opatrnost se vyplatí, aby ses vyhnul případným pokutám.

105 slov
1.1 minut čtení
10. 12. 2024
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous