Charts.cz/Fórum/Jaké lokality jsou nejlepší na investice do bytů? Zajímá mě návratnost.

Jaké lokality jsou nejlepší na investice do bytů? Zajímá mě návratnost.

Přemýšlím o investování do nemovitostí, konkrétně o bytech a chtěl bych se zeptat, jaké lokality jsou podle zkušenějších investorů v současné době nejzajímavější. Zajímá mě nejen to, kde by se dalo investovat, ale hlavně jaká je tam návratnost investice. Trošku se orientuju v trhu, ale fakt bych rád věděl, jestli někdo z vás má konkrétní doporučení ohledně měst nebo čtvrtí, které se teď vyplatí sledovat. Například jestli je lepší obracet pozornost na menší města, kde ceny ještě nejsou tak přemrštěné, nebo se raději soustředit na velké metropole, kde je sice vyšší cena, ale i jistější pronájem. Jaké máte zkušenosti s návratností? Mě zajímají primárně byty na pronájem, protože bych chtěl mít nějaký pasivní příjem. A co lokalita? Myslíte, že je důležité sledovat trend rozvoje daného místa a případně i infrastruktury? Někde jsem slyšel, že spousta investorů teď dává přednost oblastem s dobrou dostupností veřejné dopravy a služeb. Jak moc to hraje roli ve vašich rozhodnutích? Budu vděčný za jakékoliv tipy nebo i osobní zkušenosti. Díky!

165 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2024
Miroslava Vejvodová
Miroslava Vejvodová

Investice do nemovitostí, hlavně bytů, může být fakt zajímavá. Co se týče lokalit, tak určitě sleduj velké města jako Praha nebo Brno. Tam je stabilní poptávka a možnosti pronájmu jsou slušný. Ale pozor na ceny, ty jsou fakt vysoký. Na druhou stranu menší města, jako Plzeň nebo Olomouc, taky můžou mít potenciál, cenově jsou přístupnější a někdy tam bývá menší konkurence. Co se návratnosti týče, v Praze můžeš počítat s návratností kolem 4-5 % ročně, zatímco v menších městech to může být i víc. Určitě ale koukej na dostupnost veřejné dopravy, obchody a služby – to láká nájemníky. Rozvoj oblasti taky hrají roli, pokud tam plánujou novou infrastrukturu, můžeš udělat dobrou investici. Takže se dívej na trendy a možná zkusit diversifikovat mezi větší města a ty menší, kde je potenciál růstu.

131 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2025
Radka Šafaříková
Radka Šafaříková

Pokud přemýšlíš o investicích do bytů, doporučil bych se zaměřit na menší města, kde můžeš ještě najít dobré ceny. Například oblasti jako Olomouc nebo Plzeň mají stále slušný potenciál a ceny nejsou tak šílené jako v Praze. Hlavně se koukej na lokalitu – dostupnost MHD a blízkost služeb jsou fakt důležitý. Lidi dneska hledají komfort, takže to hraje velkou roli v pronájmu. Co se týče návratnosti, v menších městech můžeš dosáhnout 6-8 %, zatímco v Praze to je spíš kolem 4-5 %. Ale zase tam máš větší jistotu s nájemníky. Fakt se vyplatí sledovat trendy v rozvoji – nově budovaný bydlení nebo plánované projekty infrastruktury ti můžou hodně napovědět. Když investuješ chytře a dobře si vybereš, můžeš mít hezký pasivní příjem.

121 slov
1.2 minut čtení
26. 1. 2025
Elena Zachová
Elena Zachová