Jak zjistit, jestli společnost skutečně vyplácí dividendy pravidelně?
Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, jestli nějaká společnost pravidelně vyplácí dividendy. Je to pro mě dost důležité, protože se snažím investovat do akcií, které mi přinesou nějaký pasivní příjem a nechci se spoléhat na nějaké jednorázové výplaty. Slyšel jsem, že někteří investoři se dívají na historii vyplácení dividend, ale jak přesně to funguje? Co všechno bych měl sledovat? Je dobré kouknout se na to, kolikrát ročně dividendy vyplácí? A co takhle informace o tom, jestli je firma stabilní a jestli má zdravou finanční situaci? Kde se dá najít seznamy společností, které mají dobrou reputaci v oblasti dividend? Mohu se spolehnout na webové stránky nebo aplikace, kde jsou tyto informace dostupné, nebo bych měl raději hledat něco jiného? Jak moc je důležité věnovat se také tomu, jakou částku dividenda představuje vůči ceně akcie? Někdo mi říkal, že je dobré sledovat i růst dividend v průběhu času. Jaký vliv má růst dividend na rozhodování o investici? Měli byste se taky dívat na celkový výkon společnosti nebo její odvětví? Jaké jsou vlastně nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při investování do dividendových akcií? Opravdu si myslíte, že je možné najít společnosti, které vyplácí dividendy i v těžkých obdobích? Chtěl bych mít jasno v tom, jaké nástroje nebo zdroje informací mohu využít pro své rozhodování. Každá rada a tip budou vítány.