Charts.cz/Fórum/Jaké faktory dělají NFT cennější?

Jaké faktory dělají NFT cennější?

Když se podívám na svět NFT, tak se mi honí hlavou spousta otázek. Jedna z nich je, co vlastně dělá některé NFT cennější než ostatní. Je to jenom o umění nebo nějaké grafice, nebo hraje roli i něco jiného? Jak moc ovlivňuje hodnotu popularita tvůrce? Mám pocit, že když je nějaký umělec slavný nebo má dobrou pověst, tak jeho NFT jdou na dračku. Ale co když se někdo rozhodne investovat do NFT od méně známého umělce? Jak moc je to riskantní? Je důležitá i platforma, na které se NFT prodává? Slyšel jsem, že některé platformy mají lepší reputaci a tím pádem i NFT tam nabízené jsou více ceněné. Jak moc to ovlivňuje celkovou hodnotu? A dále, jak velkou roli hrají unikátnost a vzácnost jednotlivých tokenů? Mám pocit, že čím méně kusů je k dispozici, tím více stoupá cena. Ale pořád je tu otázka – jak poznat, které NFT budou v budoucnu žádané? Mám obavy o investice do NFT, protože trh je tak proměnlivý a hodnota může rychle klesnout. Takže jaké faktory by měly hrát hlavní roli při hodnocení hodnoty NFT? Jak si udělat vlastní analýzu a nezaplatit za něco, co za pár let nebude mít žádnou hodnotu? Jak v tom všem poznat trend a vyčnívat nad ostatními investory? A nakonec, jak laskavý může být trh s NFT pro nováčky, kteří teprve začínají?

222 slov
2.2 minut čtení
12. 3. 2023
Antonín Brychta
Antonín Brychta

NFT mají hodnotu podle vícero faktorů. Popularita umělce hraje velkou roli – čím známější, tím větší poptávka. Ale to není všechno. Unikátnost a vzácnost tokenu jsou zásadní; pokud je jich málo, cena většinou roste. Platforma, kde se NFT prodává, taky ovlivňuje hodnotu – renomované platformy přitahují více investorů. Když jde o méně známé umělce, investice může být riskantní, protože může být těžký odhadnout, co bude v budoucnu žádané. Trendy na trhu se rychle mění a je dobrý sledovat, co frčí. Nováčkům doporučuji začít s malými investicemi a vzdělávat se o trhu, protože hodnoty můžou kolísat a není snadné najít to pravé. Je fajn se také zapojit do komunit a diskutovat – tam se dají získat cenné informace. Takže hlavně opatrně a informovaně.

122 slov
1.2 minut čtení
31. 5. 2024
Martin Bureš
Martin Bureš

Takže, co dělá některé NFT cennější? Hlavně popularita umělce hraje velkou roli, když je někdo známý, tak jeho díla jdou na dračku. Unikátnost a vzácnost taky dost ovlivňuje cenu – čím méně kusů, tím větší poptávka. Ale nezapomínej, že platforma, kde se to prodává, taky hraje velkou roli. Některé mají lepší reputaci a jejich NFT jsou pak víc ceněné.

Investice do méně známých umělců může být riskantní, protože nevíš, jestli se z nich stanou hvězdy nebo ne. Jak poznat, co bude v budoucnu žádané? To je těžký, sledovat trendy v komunitě a co se právě nosí může pomoct.

Celkově je trh s NFT dost proměnlivý, takže pokud jdeš do toho, udělej si vlastní analýzu a buď opatrný. Nováčci to mají těžký, ale když se naučíš aspoň trochu orientovat, můžeš najít dobré příležitosti.

132 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2024
Renata Škodová
Renata Škodová