Co vlastně ovlivňuje cenu NFT?
V poslední době se hodně mluví o NFT a jejich cenách, ale co vlastně určuje, kolik za ně lidé platí? Je to jen mánie nebo za tím stojí něco víc? Mám pocit, že ceny NFT se mohou dramaticky lišit, a to i v případě, že jde o podobné umělecké dílo nebo digitální záznam. Je to snad poptávka a nabídka, které hrají hlavní roli? Jak moc je důležitá pověst umělce nebo tvůrce NFT? Co třeba rarita – pokud je něco vzácné, znamená to, že to bude nutně drahé? Jak se do toho všeho promítají trendy v komunitě a sociální média? Všichni víme, že influencer může udělat z obyčejného NFT cenné dílo, ale jak moc je tenhle vliv opravdu silný? A co technologie za tím – blockchain a smart kontrakty? Můžou tyto technické aspekty ovlivnit cenu stejně jako samotný estetický dojem z díla? Když se podíváme na různé platformy pro nákup a prodej NFT, jak moc se ceny liší podle toho, kde je NFT k dispozici? Je vůbec možné předpovědět, jak se ceny budou vyvíjet v budoucnu? Zajímalo by mě také, jaký vliv má celkový stav trhu s kryptoměnami na ceny NFT. Když bitcoin roste nebo padá, odráží se to nějak na poptávce po NFT? A co zákony nabídek a poptávky – platí to i tady? Chci pochopit všechny tyto faktory a více. Můžete mi pomoci objasnit, co všechno ovlivňuje cenu těchto digitálních aktiv?