Charts.cz/Fórum/Jak efektivně kombinovat různé ETF pro snížení rizika?

Jak efektivně kombinovat různé ETF pro snížení rizika?

Zajímalo by mě, jak se dají efektivně zkombinovat různé ETF, abych snížil celkové riziko svého portfolia. Slyšel jsem, že diversifikace je klíčová, ale nejsem si úplně jistý, jak to udělat správně. Mám na mysli různé sektory, jako jsou technologie, zdravotnictví a energie, ale také bych chtěl zahrnout nějaké mezinárodní ETF, abych měl širší záběr. Jak mám vlastně vybrat ty správné ETF? Měl bych se soustředit na historickou výkonnost, náklady na správu nebo něco jiného? Co třeba korelace mezi různými ETF? Jak moc bych měl brát v úvahu makroekonomické faktory nebo aktuální trendy na trhu? A co když se nějaké ETF v mém portfoliu začnou chovat špatně nebo přestane vyhovovat mým investičním cílům? Jak často bych měl revidovat a případně upravovat své portfolio? Bude lepší mít více ETF s menšími investicemi nebo se spíše soustředit na pár silných ETF s větším objemem investice? Odkud vlastně čerpat informace o tom, jaké ETF zvolit a co je teď aktuální? Cokoliv, co mi pomůže lépe pochopit kombinaci a strategii při výběru ETF pro snížení rizika, by bylo super.

174 slov
1.7 minut čtení
20. 8. 2023
Soňa Koudelková
Soňa Koudelková

Kombinování různých ETF může být opravdu klíčové pro snížení rizika. Diversifikace je základ, takže určitě se zaměř na různé sektory jako technologie, zdravotnictví a energie. Taky bych doporučil přidat nějaké mezinárodní ETF, abys měl širší záběr a ochranu proti domácím tržním výkyvům.

Při výběru ETF se koukni na náklady na správu. Čím nižší, tím lepší, protože to znamená více peněz pro tebe. Historická výkonnost je sice fajn, ale nezapomínej na aktuální situaci na trhu – makroekonomické faktory můžou dost ovlivnit výkon různých sektorů. Korelace mezi ETF je taky důležitá – snaž se vybírat ty, které nejsou moc korelované, abys měl rozložené riziko.

Pokud nějaké ETF začne špatně fungovat nebo ti nebude sedět, je dobré mít plán na revizi portfolia. Doporučuje se to dělat aspoň jednou za půl roku. Co se týče počtu ETF, záleží na tom, kolik chceš investovat a jak moc chceš mít pod kontrolou. Více ETF s menšími investicemi může rozložit riziko, ale pár silných ETF s většími investicemi ti může přinést lepší výnos.

Informace o ETF můžeš čerpat z různých finančních webů nebo fór, kde se lidé dělí o zkušenosti. Hlavní je mít přehled a nebát se zkoušet nové věci.

190 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2024
Milan Valenta
Milan Valenta

Diverzifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Když mluvíš o různých sektorech jako technologie, zdravotnictví a energie, tak je dobrý namíchat je podle toho, co se zrovna děje na trhu. Třeba teďka technologický sektor roste, ale zdravotnictví má taky stabilní základ. Zkus vybrat ETF, který pokrývá různé oblasti, a dej si pozor na korelace – když se jeden sektor propadne, ať ti to nesrazí celý portfolia.

S historickou výkonností to není tak jednoduchý, protože minulej výkon nezaručuje budoucnost. Ale koukni na náklady na správu, čím nižší, tím lepší. Důležité jsou i makroekonomické faktory – třeba inflace, úrokový sazby a podobně. Aktuální trendy sleduj skrz zprávy a analýzy na internetu, třeba nějaký investiční blogy nebo kanály na YouTube.

Když ti nějaký ETF začne špatně fungovat nebo ti přestane sedět do strategie, neváhej ho vyměnit. Revize portfolia by měla bejt tak jednou za čtvrt roku, abys měl přehled o tom, jak to funguje. Co se týče počtu ETF – lepší mít pár kvalitních s víc penězma než plno s malýma investicema. Takže se zaměř na silný ETF a sleduj, co dělají ostatní investoři. Hlavně klid a rozvahu.

183 slov
1.8 minut čtení
24. 6. 2024
Daniela Hrdličková
Daniela Hrdličková