Charts.cz/Fórum/Jaké ETF pro začátečníky?

Jaké ETF pro začátečníky?

Chtěl bych se zeptat, jaká ETF byste doporučili pro někoho, kdo s investováním teprve začíná a moc o tom neví? Slyšel jsem, že ETF jsou skvělý způsob, jak diverzifikovat investice, ale nevím, kde začít. Je toho na trhu tolik, že se v tom ztrácím. Mám rád myšlenku pasivního příjmu a rád bych investoval do něčeho, co má potenciál růstu, ale zároveň nechci riskovat příliš mnoho. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní ETF, které byste doporučili třeba pro začátečníka jako já. Co třeba indexová ETF nebo něco zaměřeného na technologie? Jaké jsou vaše zkušenosti a tipy? A co byste poradili ohledně poplatků nebo rizik spojených s různými typy ETF? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s investováním a vědí, co funguje a co ne. Děkuji za jakékoli rady!

132 slov
1.3 minut čtení
6. 8. 2023
Dominik Volf
Dominik Volf

Když začínáš s investováním, ETF jsou fakt super volba. Doporučuji se podívat na indexová ETF, jako třeba S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle fondy ti dají pokrytí širokého spektra akcií, takže jsi víc chráněný před rizikem. Pokud máš zájem o technologie, tak můžeš zkusit třeba ETF zaměřené na tech sektor, jako je Nasdaq-100.

Ohledně poplatků – snaž se hledat ETF s nízkými náklady, protože ty ti ušetří dost peněz na dlouhou dobu. Většinou platíš management fee, tak si to hlídej. Co se týče rizik, vždycky platí, že čím víc potenciálního zisku, tím větší riziko. Ale s diverzifikací bys měl být v pohodě.

Začni pomalu a pravidelně investuj. Tím si buduješ pasivní příjem a časem se v tom víc zorientuješ. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
2. 1. 2025
Veronika Brychtová
Veronika Brychtová

Když začínáš s ETF, tak doporučuji zaměřit se na indexová ETF. Třeba S&P 500 ETF je super volba – sleduje největší americké firmy, takže máš fajn diversifikaci. Pak je tu i MSCI World, to ti dá větší pokrytí globálních akcií. Co se týče technologií, můžeš zkusit NASDAQ 100 ETF, ale tam je víc volatility. S poplatkama je dobrý koukat na TER (Total Expense Ratio), čím nižší, tím lepší. Neboj se trochu riskovat, ale neinvestuj všechno najednou. Rozlož si to do více ETF a pravidelně přispívej. To ti pomůže zmírnit riziko. A hlavně – nezapomínej sledovat trh a učit se, jak to funguje.

102 slov
1 minut čtení
3. 11. 2023
Bedřich Drábek
Bedřich Drábek