Jak moc víc můžu rozložit riziko s ETF než s běžnýma akciema?
Zajímalo mě, jak moc se liší rozložení rizika při investování do ETF ve srovnání s běžnými akciemi. Když si vezmu ETF, to je jako takový košík s různými akciemi, a to zní jako skvělý způsob, jak rozložit riziko, ale kolik to vlastně pomůže? Mám pocit, že když investuji do jednotlivých akcií, tak mám větší kontrolu nad tím, co kupuji, ale zároveň se vystavuji většímu riziku, pokud se jedna akcie propadne. Na druhou stranu může být ETF bezpečnější, protože obsahuje víc různých společností, což by mohlo znamenat menší pravděpodobnost velkých ztrát. Ale jak moc to skutečně funguje v praxi? Je pravda, že čím víc společností v ETF je, tím menší je pravděpodobnost, že bych ztratil hodně peněz? A co třeba volatilita? Vím, že některé sektory jsou více rizikové než jiné, takže i když mám ETF zaměřené na technologie, pořád bych mohl čelit velkým výkyvům. Jak tedy vlastně funguje ta diverzifikace u ETF ve srovnání s tím, když si poskládám vlastní portfolio jednotlivých akcií? Jaké jsou vaše zkušenosti? Rozumím tomu správně nebo mi něco uniká?