Charts.cz/Fórum/Jak moc víc můžu rozložit riziko s ETF než s běžnýma akciema?

Jak moc víc můžu rozložit riziko s ETF než s běžnýma akciema?

Zajímalo mě, jak moc se liší rozložení rizika při investování do ETF ve srovnání s běžnými akciemi. Když si vezmu ETF, to je jako takový košík s různými akciemi, a to zní jako skvělý způsob, jak rozložit riziko, ale kolik to vlastně pomůže? Mám pocit, že když investuji do jednotlivých akcií, tak mám větší kontrolu nad tím, co kupuji, ale zároveň se vystavuji většímu riziku, pokud se jedna akcie propadne. Na druhou stranu může být ETF bezpečnější, protože obsahuje víc různých společností, což by mohlo znamenat menší pravděpodobnost velkých ztrát. Ale jak moc to skutečně funguje v praxi? Je pravda, že čím víc společností v ETF je, tím menší je pravděpodobnost, že bych ztratil hodně peněz? A co třeba volatilita? Vím, že některé sektory jsou více rizikové než jiné, takže i když mám ETF zaměřené na technologie, pořád bych mohl čelit velkým výkyvům. Jak tedy vlastně funguje ta diverzifikace u ETF ve srovnání s tím, když si poskládám vlastní portfolio jednotlivých akcií? Jaké jsou vaše zkušenosti? Rozumím tomu správně nebo mi něco uniká?

173 slov
1.7 minut čtení
20. 8. 2024
Jitka Janková
Jitka Janková

Diverzifikace s ETF je fakt jiná liga než s jednotlivými akciemi. Když koupíš ETF, máš v podstatě košík různých akcií a tím se rozkládá riziko. Pokud jedna akcie spadne, ostatní to můžou vyrovnat, takže ztráty nejsou tak dramatický. Naopak, když si skládáš vlastní portfolio, stačí, aby ti jedna akcie udělala paseku a můžeš mít větší problém. Samozřejmě, že pokud se rozhodneš investovat do ETF zaměřenýho třeba na technologie, tak ta volatilita může být vysoká, protože ten sektor je rizikovější. Ale i tak je to lepší než mít jen jednu nebo dvě akcie. V praxi to funguje tak, že čím víc společností ETF obsahuje, tím menší šance na velký propad. Takže jo, rozložení rizika s ETF dává smysl, obzvlášť pro začátečníky nebo ty, co nechtějí trávit hodiny studováním jednotlivých firem.

129 slov
1.3 minut čtení
25. 9. 2024
Jaroslava Jirásková
Jaroslava Jirásková

Diverzifikace u ETF fakt funguje, protože když investuješ do jednoho ETF, tak máš najednou podíl v několika akciích, takže když jedna akcie spadne, ostatní to můžou vykompenzovat. To ti snižuje riziko, protože těžko se stane, že by všechny akcie v tom ETF šly dolů najednou. Když si ale kupuješ jednotlivé akcie, tak jsi závislej na výkonnosti každé z nich a pokud jedna výrazně klesne, tak je to pro tebe větší problém.

Samozřejmě, že ETF s více akciemi ti dává větší bezpečí než pár jednotlivých akcií. Ale pozor – i ETF můžou být rizikový. Třeba když investuješ do technologického ETF, jak říkáš, tak ten sektor může mít vysokou volatilitu. Takže i když máš diverzifikaci v rámci tech akcií, pořád můžeš zažít velký výkyvy.

Obecně platí, že čím víc různých firem v ETF máš, tím menší šanci máš na ztrátu velké částky. Ale nedá se to brát jako záruka, že se ti nic nestane. Je dobrý mít v tom jasno a znát vlastnosti sektoru, do kterého investuješ. Diversifikace je super nástroj, ale nic není 100% safe.

173 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2024
Vlastimil Paleček
Vlastimil Paleček