Charts.cz/Fórum/Proč jsou ETF lepší než akcie pro diverzifikaci portfolia?

Proč jsou ETF lepší než akcie pro diverzifikaci portfolia?

Diverzifikace je pro investory něco jako bezpečnostní pás v autě. Všichni víme, že je důležitá, ale proč se vlastně tolik mluví o ETF jako o lepší volbě než o přímých akciích, pokud jde o rozložení rizika? Mám dojem, že ETF (burzovně obchodované fondy) nabízejí něco, co jednotlivé akcie prostě nemohou. Například, když investujete do ETF, máte možnost vlastnit kousek z mnoha různých firem v jednom balíku. To znamená menší riziko, protože i když jedna firma zklame, ostatní ji mohou utáhnout. Je jasné, že při investování do jednotlivých akcií si musíte být jisti každou firmou a jejím výkonem. Ale kolik času a úsilí to zabere? Navíc, pokud bych chtěl mít skutečně diversifikované portfolio s akciemi, musel bych nakoupit desítky nebo dokonce stovky různých akcií, což je časově náročné a také drahé. Kdežto s ETF stačí koupit jeden jediný produkt a máte okamžitě šíři trhu na dosah ruky. A co teprve poplatky? U některých ETF jsou náklady spojené s obchodováním mnohem nižší než u správy individuálních akcií. Když se podíváte na celkové náklady spojené s vlastními akciemi versus ETF, může to být další důvod, proč zvážit ETF jako lepší alternativu. Jak to všechno vidíte vy? Máte nějaké konkrétní zkušenosti s investováním do ETF oproti akciím? Co si myslíte o tom, jak se ETF chovají v turbulentních tržních podmínkách? Mohou opravdu zmírnit celkové riziko vašeho portfolia lépe než jednotlivé akcie?

227 slov
2.3 minut čtení
14. 11. 2021
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek

Jo, máš pravdu. ETF fakt usnadňujou život, zvlášť pokud jde o diverzifikaci. Když nakoupíš ETF, hned máš kousek různých firem, takže i když jedna spadne, ostatní to nějak dorovná. U akcií to chce fakt hodně času na sledování a pak i na nákup, protože když chceš mít dobré portfolio, potřebuješ jich mít dost. A to se pěkně prodraží, nejenom nákupy, ale i poplatky za obchodování.

Myslím si, že v těžkých časech ETF můžou být stabilnější než jednotlivý akcie, protože jsou rozložený napříč sektory. Takže když třeba tech sektor padá, nějaký jiný sektor to může vyrovnat.

Osobně jsem s ETF spokojenější než s akciemi, protože mám víc klidu a nemusím se stresovat každým výkyvem jedné akcie. Na konci dne se mi zdá, že pro běžnýho investora je ETF jasná volba pro rozložení rizika.

134 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Vladimíra Mašková
Vladimíra Mašková

Jo, přesně tak. ETF fakt usnadňujou život při investování. Když si vezmeš, že místo toho, abys kupoval třeba 50 různých akcií, koupíš jen jedno ETF a máš hned rozložený riziko na spoustu firem, to je prostě super. Můžeš mít klid, že když jedna firma krachne, tak tě to tolik nebolí, protože ostatní firmy v tom fondu to zřejmě vykompenzují. A co se týče nákladů, to je taky velká výhoda. Některý ETF mají dost nízké poplatky v porovnání s tím, kolik bys platil za spravování víc akcií. Takže jo, pro lidi, co nechtějí trávit hodiny zkoumáním jednotlivých firem, je ETF jasná volba. A když je trh nervózní, tak diversifikace přes ETF pomůže udržet portfólio stabilnější. Mám v tom zkušenosti a musím říct, že když jsem začal investovat do ETF, tak jsem měl mnohem lepší pocit z celkového portfolia.

137 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2025
Martin Kysela
Martin Kysela