Charts.cz/Fórum/ETF nebo aktivní fondy – co je lepší pro začátečníky?

ETF nebo aktivní fondy – co je lepší pro začátečníky?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně investování. Jsem úplný začátečník a snažím se zjistit, jaké možnosti mám, když chci investovat své peníze. Zatím jsem slyšel hodně o ETF a aktivních fondech, ale nevím, co z toho je pro mě jako nováčka výhodnější. Četl jsem, že ETF obvykle mají nižší poplatky a jsou více diverzifikované, což by mohlo být fajn pro někoho, kdo se teprve začíná orientovat v investicích. Na druhé straně mi někdo říkal, že aktivní fondy mohou mít potenciál přinést vyšší zisky díky tomu, že je spravují profesionálové. Ale mám pocit, že to může být taky riskantní a dražší kvůli poplatkům. Takže bych se chtěl zeptat – co si o tom myslíte? Je pro mě jako začátečníka lepší investovat do ETF nebo spíše do aktivních fondů? Jaké máte zkušenosti s těmito typy investic? Myslíte, že je důležité mít nějaký minimální kapitál na začátek? A co když se rozhodnu pro jedno z těchto řešení, na co bych si měl dávat pozor? Díky za všechny odpovědi a rady!

167 slov
1.7 minut čtení
10. 5. 2023
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Není to úplně jednoduché rozhodnutí, ale osobně bych doporučil začít s ETF. Mají fakt nižší poplatky a ten pasivní přístup může být pro nováčky lepší, protože se nemusíš tolik stresovat tím, kdo je zrovna nejlepší manažer v aktivním fondu. Navíc, jak říkáš, jsou víc diverzifikované, což snižuje riziko. A když se podíváš na dlouhodobé výnosy, často dopadnou lépe než aktivní fondy.

S aktivními fondy je to tak, že i když je spravují profíci, ne vždycky dokážou porazit trh a ty poplatky za správu můžou být fakt vysoké. Takže pokud nemáš moc kapitálu na začátek, můžeš se dostat do situace, kdy ti ty poplatky sežerou většinu zisků.

Pokud už ale víš, co chceš a máš nějaký kapitál navíc, tak můžeš zkusit i aktivní fondy, ale radši si pořádně prozkoumej jejich výkonnost a poplatky. A rozhodně sleduj, jak si fond vede v různých tržních podmínkách.

Důležité je být trpělivý a nedávat se moc ovlivnit emocemi nebo krátkodobými výkyvy na trhu. Investování je o dlouhodobém pohledu.

162 slov
1.6 minut čtení
30. 8. 2024
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

Takže, co se týče ETF a aktivních fondů, jako začátečník bych asi šel spíš do ETF. Mají nízké poplatky, což je pro začátečníka super, protože to znamená, že ti víc peněz zůstane na účtu. Diversifikace je taky fajn, nemusíš se bát, že když jedna akcie spadne, tak proděláš všechno.

Aktivní fondy sice spravují profíci a teoreticky bys mohl mít větší zisky, ale často si za to pořádně zaplatíš – vysoké poplatky můžou sníst hodně z tvého zisku. A pak ti možná ani nepřinesou lepší výsledky než trh celkově.

Co se týče minimálního kapitálu, tak dneska už můžeš investovat i s menšími částkami. Některé broker platformy ti umožní koupit třeba jen zlomek akcie nebo ETF, takže nemusíš mít miliony.

Důležitý je si před tím pořádně prošťourat podmínky a poplatky – někdy jsou skryté náklady, na které narazíš až později. Takže doporučuju se na to podívat a pak se rozhodnout. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2024
Martin Lacina
Martin Lacina