Charts.cz/Fórum/Jaký je hlavní rozdíl mezi aktivně spravovanými fondy a ETFs?

Jaký je hlavní rozdíl mezi aktivně spravovanými fondy a ETFs?

Přemýšlím o investicích a pořád narážím na zkratky jako ETF a aktivně spravované fondy. Vím, že obojí se dá použít na diverzifikaci portfolia, ale když jsem se snažil najít odpovědi, zjistil jsem, že tam jsou nějaké zásadní rozdíly, které mi úplně nejsou jasné. Jak to vlastně je? Mám dojem, že aktivně spravované fondy se spravují nějakým manažerem, který se snaží porazit trh a vybírá akcie podle svého uvážení. Na druhou stranu ETF vypadá jako něco, co se obchoduje na burze podobně jako akcie a sleduje nějaký index. Můžete mi prosím vysvětlit, jaké jsou ty hlavní rozdíly v nákladech, strategii a výkonnosti těchto dvou typů investičních produktů? A co je pro mě jako pro nováčka vhodnější? Mám raději jít do aktivně spravovaných fondů a doufat, že manažer udělá dobrou práci, nebo se spíše přiklonit k těm ETF a mít nižší poplatky a větší transparentnost? Rád bych pochopil i to, jaké jsou rizika spojená s každou z těchto možností. Děkuji za jakékoli informace!

161 slov
1.6 minut čtení
24. 3. 2024
Libor Černý
Libor Černý

Když to shrnu, hlavní rozdíl mezi aktivně spravovanými fondy a ETF je v tom, jak se s nimi zachází. U aktivně spravovaných fondů máš manažera, který se snaží překonat trh a vybírá akcie podle svého uvážení. To s sebou nese vyšší poplatky, protože musíš platit za jeho práci. Na druhou stranu ETF většinou sledují nějaký index, takže jsou pasivní a mají nižší náklady. Můžeš je obchodovat na burze jako akcie, což dává větší flexibilitu.

Pokud jde o výkonnost, aktivně spravované fondy se snaží být lepší než trh, což ale ne vždy vyjde. Studie ukazují, že spousta manažerů nakonec nedokáže porazit indexy po započtení poplatků. ETF jsou více transparentní a můžeš snadno vidět, co v nich je.

Rizika? No, aktivně spravované fondy spoléhají na schopnosti manažera. Když se mu nedaří, tak máš blbý výsledek. A u ETF zase hrozí tržní riziko - když klesá trh, tak i ty ztrácíš. Pro nováčka bych spíš doporučil ETF - nižší poplatky a lepší diverzifikace bez nutnosti sledovat manažera. Ale záleží na tvých cílech a toleranci k riziku.

172 slov
1.7 minut čtení
9. 7. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

Aktivně spravované fondy a ETF jsou fakt dost odlišné. Takže, aktivně spravované fondy mají manažery, kteří se snaží vybrat akcie a jiný majetek tak, aby překonali trh. Tyhle fondy můžou mít vyšší poplatky, protože potřebuješ zaplatit za práci těch manažerů a často i lepší analýzu. Na druhou stranu, ETF (Exchange Traded Funds) sledují nějaký index, takže jejich náklady jsou obvykle mnohem nižší. Můžeš je obchodovat na burze jako akcie, což je super pro flexibilitu.

Pokud jde o výkonnost, aktivní fondy se snaží porazit trh, ale často se to nepodaří – mnohé studie ukazují, že většina z nich zaostává za indexy. ETF ti zase nabídnou stabilnější výkonnost, která odpovídá trhu.

Pro nováčky bych spíš doporučil ETF kvůli nižším nákladům a větší transparentnosti. Ale záleží taky na tom, jaký máš vztah k riziku a jestli jsi ochoten věřit manažerům aktivních fondů. Pamatuj ale, že s každou investicí jde ruku v ruce riziko; u aktivních fondů je to víc o důvěře v manažera, u ETF víš, že prostě sleduješ trh. Takže si to dobře promysli!

171 slov
1.7 minut čtení
8. 12. 2024
Andrea Koubová
Andrea Koubová