Charts.cz/Fórum/Které ETF mají nejlepší výnosy a nízké poplatky pro investice na dlouhou dobu?

Které ETF mají nejlepší výnosy a nízké poplatky pro investice na dlouhou dobu?

Zajímalo by mě, jaké ETF byste doporučili pro dlouhodobé investice, které mají nejen dobré výnosy, ale také nízké poplatky? Vím, že poplatky mohou významně ovlivnit celkovou návratnost investice, a proto hledám fondy, které si neberou zbytečně vysoké procento z mých zisků. Slyšel jsem o různých ETF, ale je jich tolik, že se v tom úplně ztrácím. Má smysl zaměřit se na konkrétní sektory jako technologie nebo zdravotnictví, nebo je lepší jít do širokého trhu? Jaké jsou vaše zkušenosti s investicemi do ETF? Které konkrétní fondy se vám osvědčily a proč? Měli jste nějaké špatné zkušenosti s ETF, které slibovaly vysoký výnos, ale nakonec vás zklamaly? Jak dlouho obvykle držíte své ETF a co byste poradili někomu, kdo chce začít investovat právě do těchto fondů? Budu vděčný za jakékoli tipy a doporučení!

131 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2022
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký

Když se díváš na ETF pro dlouhodobé investice, tak doporučuji zaměřit se na ty s nízkými poplatky a dobrým historickým výkonem. Například S&P 500 ETF (jako třeba SPY nebo VOO) jsou super volba, protože sledují široký trh a mají nízké náklady. Technologie a zdravotnictví jsou sice zajímavé sektory, ale můžeš být vystavený větší volatilitě. Osobně mám rád i fondy jako je VT (Vanguard Total World Stock ETF), který pokrývá globální trh a má skvělé poplatky. Špatný zkušenosti jsem měl třeba s nějakými tematickými ETF, co slibovaly vysoké výnosy, ale nakonec spíš klesaly. Držím ETF dlouhodobě, ideálně 5-10 let, než to prodám. Začni pomalu, klidně si udělej nějaký malý portfolia a uvidíš, co ti sedí.

114 slov
1.1 minut čtení
26. 1. 2025
Adam Mareš
Adam Mareš

Když hledáš ETF na dlouhodobé investice, zaměř se hlavně na ty s nízkými poplatky a dobrou historií výnosů. Za mě jsou super ty široké trhy jako S&P 500, třeba SPY nebo VOO. Ty mají nízký náklad a z dlouhodobého hlediska většinou rostou. Pokud chceš něco specifického, tak technologie (např. QQQ) nebo zdravotnictví (VHT) taky mají potenciál, ale můžeš narazit na větší volatilitu.

Osobně jsem držel několik ETF přes 5 let a nikdy jsem neměl pocit, že by to byla špatná volba. Měl jsem i zkušenost s fondy, co slibovaly vysoké výnosy, ale nakonec to dopadlo bledě, takže opatrnost se vyplácí. Vždycky koukej na dlouhodobou výkonnost a ne jen na krátkodobé trendy.

Doporučuji mít rozložené investice a nesázet jen na jeden sektor. A jestli teprve začínáš, zainvestuj do něčeho stabilního a postupně se uvidí. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda