Charts.cz/Fórum/Jak mám začít s investováním do kryptoměn, když jsem úplný začátečník?

Jak mám začít s investováním do kryptoměn, když jsem úplný začátečník?

Zdravím všechny, rozhodl jsem se, že bych chtěl začít investovat do kryptoměn, ale vůbec nevím, kde začít. Nikdy jsem předtím do ničeho neinvestoval a většinu toho, co jsem slyšel o bitcoinu a dalších měnách, jsem se dozvěděl z různých článků na internetu. Je to pro mě úplně nový svět a cítím se trochu ztracený. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Měl bych si nejdřív vybrat nějakou burzu nebo peněženku? Jaký je vlastně rozdíl mezi nimi? Je lepší začít s bitcoinem nebo nějakými jinými altcoiny? A co ty věci jako NFT? Mají smysl investovat do nich jako začátečník? Opravdu se dá na kryptoměnách vydělat, nebo je to spíš loterie? Existují nějaké tipy, jak se vyhnout podvodům a neztratit peníze hned na začátku? Jaké informace bych měl sledovat, abych byl v obraze a mohl dělat lepší rozhodnutí? Vím, že je důležité mít nějakou strategii a neinvestovat všechny peníze najednou, ale jak přesně takovou strategii vytvořit? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu potřebuju nějaké rady pro začátek. Díky!

169 slov
1.7 minut čtení
5. 9. 2024
Petr Daněk
Petr Daněk

Začít s kryptoměnami může být fakt chaotický, ale neboj, dá se to zvládnout. První krok je vybrat si burzu, kde budeš nakupovat. Populární jsou třeba Binance, Coinbase nebo česká Kryptomarket. Na burze si vytvoříš účet a ověříš identitu, což je standardní postup. Pak musíš mít peněženku na uložení svých mincí – můžeš mít buď online (na burze) nebo offline (hardwarovou peněženku jako Ledger nebo Trezor). Online je pohodlnější, ale míň bezpečné.

Co se týče toho, co kupovat, bitcoin je určitě dobrý začátek, protože má největší historii a stabilitu. Altcoiny můžou přinést větší výnosy, ale i riziko. NFT jsou spíš pro zkušenější investory – zkus je později, až se v tom trochu vyznáš.

Investování do kryptoměn není jen loterie, ale hodně záleží na tom, jak se vzděláváš a co sleduješ. Čti články, sleduj analýzy a buď v obraze ohledně novinek v oboru. Pamatuj si rozložit investice a nevsadit vše na jednu kartu. Vytvoř si plán – kolik chceš investovat a kdy se rozhodneš prodejte. Buď opatrný na podvody – nikdy neposílej peníze někomu neznámému a hlídej si bezpečnostní praktiky.

S časem se naučíš více a staneš se v tom lepším. Hodně štěstí!

190 slov
1.9 minut čtení
16. 12. 2024
Jaroslav Kočí
Jaroslav Kočí

Začít s investováním do kryptoměn je fakt vzrušující, ale má to svý rizika. První věc, co udělej, je vybrat si burzu, kde nakoupíš. Některé populární burzy jsou Coinbase, Binance nebo Kraken. Pak si zřiď peněženku – můžeš mít online (hot wallet) nebo offline (cold wallet). Hot wallet je pohodlnější na rychlé transakce, ale cold wallet je bezpečnější pro dlouhodobé uchování.

Co se týče toho, do čeho investovat – Bitcoin je pořád king, ale můžeš zkusit i altcoiny. Každopádně začni s malou částkou, abys neztratil moc peněz, pokud to nevyjde. NFT jsou spíš na speciální trhy a pro začátečníka bych to zatím moc nedoporučoval.

Sleduj zprávy o kryptoměnách, sleduj trendy a snaž se rozumět tomu, co kupuješ. Můžeš narazit na spoustu podvodů, tak buď opatrnej – nesnaž se honit rychlý zisky a dej si pozor na příliš dobré nabídky. Vytvoř si strategii – třeba urč si částku, kterou jsi ochotnej riskovat a investuj postupně. A hlavně se nevzdávej hned po prvním neúspěchu, to chce čas a trpělivost.

164 slov
1.6 minut čtení
17. 12. 2024
Alena Hladíková
Alena Hladíková