Charts.cz/Fórum/Co přesně je realitní crowdfunding a jak funguje?

Co přesně je realitní crowdfunding a jak funguje?

Zajímalo by mě, co vlastně realitní crowdfunding znamená a jak to celé funguje. Slyšel jsem, že je to způsob, jak investovat do nemovitostí bez toho, abych musel mít obrovské množství peněz na začátku, což se mi zdá zajímavé, ale úplně tomu nerozumím. Jak moc je to bezpečné? Jaké jsou rizika spojená s investováním tímto způsobem? A jak probíhá celá ta investice? Mám se registrovat na nějaké platformě, nebo jak to vlastně funguje? A co třeba návratnost investice – je to lepší než tradiční možnosti investic do nemovitostí? Zajímalo by mě také, jestli je možné investovat do různých projektů najednou nebo jestli se zaměřit jen na jeden. Máte někdo osobní zkušenosti s realitním crowdfundingem? Rád bych slyšel více o tom, jaké byly vaše pocity a jestli to stálo za to. Díky moc!

131 slov
1.3 minut čtení
13. 4. 2023
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal

Realitní crowdfunding je vlastně způsob, jak investovat do nemovitostí, aniž bys musel mít ohromující částku peněz. Na principu to funguje tak, že se skupina lidí složí a investují do nějakého projektu, třeba stavby nebo renovace nemovitosti. Existují platformy, kde se můžeš registrovat a vybírat projekty, do kterých chceš investovat. Ty pak získáváš podíl na ziscích z pronájmu nebo prodeje, což zní fajn.

Bezpečnost závisí na kvalitě platformy a konkrétních projektů. Rizika jsou podobná jako u jiných investic – můžeš přijít o peníze, pokud projekt nevyjde. Je dobré si pečlivě prostudovat dokumentaci a recenze. Co se týká návratnosti, někdy může být vyšší než tradiční investice do nemovitostí, ale záleží na projektu.

Můžeš investovat do různých projektů najednou nebo se zaměřit jen na jeden, to už je na tobě. Osobně znám lidi, co do toho šli a byli spokojení, ale jiní zase měli špatné zkušenosti. Vždycky je dobré mít na paměti, že každá investice nese riziko.

152 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Aleš Průcha
Aleš Průcha

Realitní crowdfunding je vlastně způsob, jak investovat do nemovitostí s menším množstvím peněz. Funguje to tak, že se spojí víc investorů, kteří poskytnou financování na nějaký projekt – třeba stavbu bytů nebo rekonstrukci. Ty pak můžeš investovat třeba od pár tisíc korun, což je fajn, když nemáš miliony na koupi vlastní nemovitosti.

Co se týče bezpečnosti, tak to má svá rizika jako každá investice. Může se stát, že projekt nevyjde, a ty ztratíš svoje peníze. Je dobré si pořádně prostudovat platformu, na které investuješ, a projekty, do kterých chceš jít. Většinou musíš projít registrací na některé z crowdfundingových platforem, kde si můžeš vybrat různé projekty.

Návratnost investice může být zajímavá – někteří lidé říkají, že výnos může být lepší než u tradičních nájmů. Můžeš investovat do víc projektů najednou nebo se soustředit jen na jeden. Záleží na tvých preferencích a kolik chceš riskovat.

Osobně mám zkušenosti s jednou platformou a bylo to celkem fajn – nějaký zisk tam byl, ale taky jsem měl obavy z toho, co když se něco pokazí. Je to jiný způsob investování než kupovat nemovitost přímo, ale pro někoho může být ten crowdfunding zajímavější. Každopádně doporučuji hodně číst a rozumět tomu, do čeho jdeš.

195 slov
2 minut čtení
27. 12. 2024
Lucie Kovářová
Lucie Kovářová