Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem?

Jak začít investovat do nemovitostí s malým rozpočtem?

Jsem tu a přemýšlím, jak se dostat do světa investování do nemovitostí, ale mám opravdu malý rozpočet. Rád bych věděl, jestli vůbec je možné začít investovat, pokud mám na účtu jen pár tisíc korun. Jaké možnosti mám? Mám slyšel něco o crowdfundingových platformách, které umožňují investovat do nemovitostí s menšími částkami, ale nevím, jak to funguje. Není to příliš riskantní? A co pronájmy? Mám přemýšlet o investici do menšího bytu na pronájem, nebo je lepší hledat jiné alternativy? Mám také strach z toho, že se mi nevrátí peníze zpět, pokud se do toho pustím. Jaké jsou vůbec nejlepší strategie pro začátečníky s malým rozpočtem? Je lepší začít s nemovitostmi v menších městech, nebo se raději soustředit na větší města? Jaké faktory bych měl zvážit před tím, než udělám svůj první krok? A co daně a další poplatky spojené s vlastnictvím nemovitosti? Snad mi někdo poradí, jak na to.

148 slov
1.5 minut čtení
2. 4. 2022
Karolína Zachová
Karolína Zachová

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem může být docela výzva, ale není to nemožné. Crowdfundingové platformy jsou určitě jednou z možností. Můžeš investovat malé částky do různých projektů, což snižuje riziko, protože nedáváš všechno na jednu kartu. Jen si pečlivě prozkoumej platformu a projekty, kam investuješ, aby ses vyhnul podvodům.

Pokud uvažuješ o koupi bytu na pronájem, musel bys mít dostatečný kapitál na akontaci a další náklady jako poplatky za převod nemovitosti a daně. Taky nezapomínej na náklady spojené s údržbou. Malý byt v menším městě může být lepší volba, protože ceny jsou nižší a snadněji se pronajímá.

Zvaž první krok a začni hledat možnosti jako REITs (Real Estate Investment Trusts) nebo družstevní bydlení, kde můžeš investovat menší částky. Co se týká daní, budeš muset platit daň z nemovitosti a případně i daň z příjmu z pronájmu.

Takže shrnuto – crowdfunding a menší nemovitosti jsou dobré začátky. Jen buď opatrný a udělej si průzkum. To ti pomůže snížit riziko straty peněz.

158 slov
1.6 minut čtení
28. 6. 2024
Rudolf Vítek
Rudolf Vítek

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem je určitě možné, i když to může vypadat složitě. Crowdfundingové platformy jsou fakt dobrá cesta, protože ti umožňují investovat už od pár tisíc a rozložit riziko mezi víc projektů. Když investuješ přes crowdfunding, je dobrý si předem zjistit, jaké má ta platforma pověst a jaký je její model ziskovosti.

Pokud bys chtěl investovat do pronájmu, malý byt na pronájem může být fajn, ale počítej s tím, že potřebuješ víc peněz na vstupní náklady (provize, daně, údržba). Mnohdy se vyplatí hledat nemovitosti v menších městech, kde jsou ceny nižší a konkurence taky. Větší města mají zase lepší poptávku po pronájmu.

Zvažuj faktory jako lokalita, potenciální růst ceny nemovitosti a stavy trhu. Určitě si dej pozor na daně a další poplatky – to může sníst dost z tvých zisků. Můžeš zkusit i REITs (real estate investment trusts), což jsou fondy investující do nemovitostí, a dají se koupit jako akcie.

Nezapomeň si udělat domácí úkoly a pořádně si prozkoumat možnosti, než se do toho pustíš. Hodně štěstí!

168 slov
1.7 minut čtení
16. 4. 2024
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk