Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody diversifikace portfolia pomocí realit?

Jaké jsou hlavní výhody diversifikace portfolia pomocí realit?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody může přinést diversifikace investičního portfolia pomocí nemovitostí. Vím, že investice do akcií a kryptoměn jsou stále populární, ale zdá se mi, že realitní trh má také svůj potenciál. Jak vlastně funguje to rozložení rizika v případě, kdy do portfolia zařadím nemovitosti? Myslím, že by mě mohla zajímat stabilita příjmů z nájmu a jak to ovlivňuje celkovou výkonnost portfolia v dlouhodobém horizontu. Je tu někdo, kdo by mohl sdílet zkušenosti s investicemi do realit a jak to pomohlo v jejich portfoliu? Také bych rád slyšel názory na to, jestli je lepší investovat do komerčních nebo rezidenčních nemovitostí, a co třeba říkáte na možnost investování do REITs? Pomohly vám tyto strategie k dosažení pasivního příjmu? Všechny tyto aspekty mě zajímají a rád bych se dozvěděl více o tom, jak může diversifikace pomocí realit posílit moje investiční rozhodnutí.

141 slov
1.4 minut čtení
29. 4. 2021
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková

Diverzifikace portfolia pomocí realit má fakt hodně výhod. Zaprvé, nemovitosti ti můžou poskytnout stabilní příjem z nájmu, což je super, když chceš mít nějaký pasivní příjem. Vždycky bude poptávka po bydlení, takže pokud koupíš dobrou lokalitu, pravděpodobně ti to přinese solidní zisk.

Další věcí je, že nemovitosti jsou považovány za bezpečnější investici než akcie nebo kryptoměny. Můžou ti pomoct rozložit riziko, protože ceny nemovitostí se obvykle nevyvíjejí tak volatilně jako trhy s akciemi. A navíc, když už máš nemovitost a pronajímáš ji, tak i v případě poklesu trhu můžeš pořád mít pravidelný příjem.

Co se týče komerčních vs. rezidenčních nemovitostí, obě mají svoje klady a zápory. Komerční nemovitosti ti můžou dát vyšší výnosy, ale taky víc stresu s nájemníky a prázdnými prostory. Rezidenční jsou většinou stabilnější a snáze pronajímatelné.

REITs jsou taky zajímavá volba, pokud se nechceš starat o samotné nemovitosti. Můžeš investovat do fondu a dostávat dividendy bez toho, abys musel být majitelem.

Celkově si myslím, že diversifikace pomocí realit může být fakt rozumný krok pro dlouhodobý růst tvého portfolia.

169 slov
1.7 minut čtení
8. 3. 2024
Roman Pech
Roman Pech

Diverzifikace portfolia pomocí nemovitostí má hodně výhod. První věcí je stabilní příjem z nájmu, což je super pro cash flow. Když máš víc nemovitostí, tak i když jedna nemovitost nebude vynášet, ostatní můžou pokrýt ztrátu. Realitní trh často není tak volatilní jako akcie, takže to pomáhá vyrovnat celkové riziko v portfoliu.

Co se týká rezidenčních vs. komerčních nemovitostí – rezidenční může být snazší na správu a poptávka po bydlení se obvykle nesnižuje, ale komerční může přinést vyšší výnosy, pokud najdeš dobrou lokalitu a klientelu.

A REITs? To je skvělá cesta, pokud nechceš investovat přímo do nemovitostí. Dávají ti možnost investovat do realit bez nutnosti správy nemovitosti, což je pro některé lidi lepší volba. Takže celkově diversifikace pomocí realit určitě dává smysl, hlavně pokud hledáš pasivní příjem a chceš mít víc stabilní portfólio.

132 slov
1.3 minut čtení
23. 1. 2024
Josef Prokop
Josef Prokop