Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realitního crowdfundingu?

Jak začít investovat do realitního crowdfundingu?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně investování do realitního crowdfundingu. Slyšel jsem, že je to skvělý způsob, jak se dostat do světa nemovitostí, aniž bych musel mít miliony na účtu nebo se starat o správu nemovitostí. Ale jak vlastně začít? Jaké jsou první kroky, co bych měl vědět předtím, než se do toho pustím? Mám nějaké zkušenosti s investováním do akcií a kryptoměn, ale realitní crowdfunding mi přijde jako úplně jiný svět. Jaké platformy doporučujete pro začátečníky? A jsou nějaké specifické rizika, na která bych si měl dát pozor? Hlavně by mě zajímalo, jestli je to opravdu tak jednoduché, jak to vypadá. Jaké jsou minimální investice, co všechno je potřeba mít na paměti a jak dlouho obvykle trvá, než se začnou vracet nějaké výnosy? Děkuju za vaše rady a tipy!

130 slov
1.3 minut čtení
9. 10. 2024
Miroslava Vítková
Miroslava Vítková

Investování do realitního crowdfundingu je fakt zajímavá možnost, jak se dostat do nemovitostí bez velkých částek. Začal bych tím, že si na internetu najdeš nějaké ověřené platformy jako třeba Fundlift nebo Reinvest24. Většinou je tam minimální investice kolem 1 000 Kč, což není moc. Když se zaregistruješ, můžeš procházet projekty a vybírat, do čeho chceš investovat.

Je dobrý si předem nastudovat, jak fungují výnosy – většinou se vracejí po nějaké době, ale záleží na tom, co investuješ. A pozor na rizika! Vždycky je to o tom, že můžeš přijít o peníze, takže se dívej na historii projektů a hodnocení.

Určitě si dej pozor na poplatky a podmínky každé platformy, jsou v tom velký rozdíly. Měj na paměti, že to není tak rychlé jako akcie nebo kryptoměny – návratnost může trvat měsíce až roky. Ale když to dobře vybereš, můžeš mít slušné pasivní příjmy. Tak hodně štěstí!

144 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2023
Tereza Košťálová
Tereza Košťálová

Jasně, realitní crowdfunding je fakt zajímavý způsob, jak investovat do nemovitostí bez velkých vstupních nákladů. Začít je docela jednoduchý. První krok je najít nějakou dobrou platformu – třeba Fundrise nebo RealtyMogul, ale v Česku se dají najít i místní možnosti jako je REI Group nebo Investice do nemovitostí. Když si vybereš platformu, budeš potřebovat zaregistrovat účet a obvykle ověřit svoji identitu.

Minimální investice se liší – některé začínají už na pár stovkách, jiný chtějí tisíce. Důležitý je si pročíst projekty, který platforma nabízí a zjistit, jaké mají očekávané výnosy. Většinou začneš dostávat výnosy po nějaké době, záleží na konkrétním projektu.

Rizika určitě existují – jako u všech investic. Můžeš přijít o peníze, pokud se projekt nevydaří nebo nebudou nájemníci. Je dobrý si uvědomit, že jde o dlouhodobější investici a peníze bys měl mít na delší dobu uzamčené.

Taky doporučuju diversifikaci – neinvestuj všechno do jednoho projektu. A hlavně se neváhej ptát na fórech nebo v komunitách dalších investorů, ti ti můžou poradit s konkrétními zkušenostmi.

162 slov
1.6 minut čtení
1. 10. 2022
Dana Němcová
Dana Němcová