Musím platit daň z kapitálového zisku při prodeji investiční nemovitosti?
Když přemýšlím o prodeji svojí investiční nemovitosti, pořád se mi honí hlavou jedna důležitá otázka. Vím, že investice do nemovitostí může být skvělý způsob, jak zvýšit svůj příjem a zajistit si nějakou finanční rezervu, ale co když přijde na řadu daň? Jak to vlastně funguje s daní z kapitálového zisku? Je to tak, že když prodám nemovitost za více, než jsem za ni zaplatil, musím odvádět nějakou část státu? A co když jsem ji měl v držení třeba dlouhou dobu? Změní se to nějak podle toho, jak dlouho jsem ji vlastnil? Slyšel jsem něco o tom, že existují nějaké výjimky nebo odpočty, které by mohly snížit částku, kterou musím zaplatit. Třeba jestli se nemovitost používala jako primární bydlení nebo jestli jsem ji měl pronajatou. Jaké jsou tedy vlastně možnosti? Je lepší se poradit s odborníkem na daně nebo to zvládnu i sám? A co všechno bych měl mít připravené, abych se vyhnul problémům? Mám pocit, že se kolem toho točí spousta informací a někdy je těžké rozlišit pravdu od mýtů. Nebylo by fajn mít jasné odpovědi na tyto otázky, než udělám konečné rozhodnutí o prodeji? Takže pokud máte zkušenosti nebo víte, jak to přesně funguje, dejte mi vědět. Opravdu bych uvítal každou radu!