Jaké jsou daně z příjmů z pronájmu nemovitostí?
Zajímalo by mě, jak to vlastně je s daněmi z příjmů, když pronajímám nemovitosti. Mám pár bytů a občas je pronajímám, ale nikdy jsem se pořádně nezamyslel nad tím, co všechno to obnáší, co všechno musím platit a jak to vlastně vypočítat. Vím, že se musí odvádět nějaké daně, ale co přesně to zahrnuje? Platí se daň z příjmu, nebo je to něco jiného? Jak se počítá základ pro zdanění? Mám mít na paměti i nějaké odpočty nebo výjimky? A co když pronajímám jen občas, třeba jen na léto? Ovlivní to nějak můj daňový základ? Je potřeba evidovat náklady spojené s údržbou nemovitosti a tak? Je mi jasné, že se to může lišit podle toho, jakou formu podnikání si vyberu, ale co byste mi doporučili pro začátek? Musím si najmout účetního, nebo to zvládnu i sám? Vlastně nevím ani, jestli je nutné podávat daňové přiznání každoročně, když mým hlavním zdrojem příjmu je zaměstnání. Takže pokud máte někdo zkušenosti a víte, jaké konkrétní daně z příjmů platí pronajímatelé nemovitostí, budu moc vděčný za každou radu.