Charts.cz/Fórum/Jaké jsou daně z příjmů z pronájmu nemovitostí?

Jaké jsou daně z příjmů z pronájmu nemovitostí?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s daněmi z příjmů, když pronajímám nemovitosti. Mám pár bytů a občas je pronajímám, ale nikdy jsem se pořádně nezamyslel nad tím, co všechno to obnáší, co všechno musím platit a jak to vlastně vypočítat. Vím, že se musí odvádět nějaké daně, ale co přesně to zahrnuje? Platí se daň z příjmu, nebo je to něco jiného? Jak se počítá základ pro zdanění? Mám mít na paměti i nějaké odpočty nebo výjimky? A co když pronajímám jen občas, třeba jen na léto? Ovlivní to nějak můj daňový základ? Je potřeba evidovat náklady spojené s údržbou nemovitosti a tak? Je mi jasné, že se to může lišit podle toho, jakou formu podnikání si vyberu, ale co byste mi doporučili pro začátek? Musím si najmout účetního, nebo to zvládnu i sám? Vlastně nevím ani, jestli je nutné podávat daňové přiznání každoročně, když mým hlavním zdrojem příjmu je zaměstnání. Takže pokud máte někdo zkušenosti a víte, jaké konkrétní daně z příjmů platí pronajímatelé nemovitostí, budu moc vděčný za každou radu.

174 slov
1.7 minut čtení
24. 3. 2024
Kristýna Bečková
Kristýna Bečková

Takže k těm daním z pronájmu. Pokud pronajímal nemovitosti, tak se to většinou bere jako příjem a musíš ho zahrnout do daňového přiznání. Zdanění se řídí podle toho, jestli máš příjmy jako fyzická osoba nebo podnikatel. Když pronajímáš občas, třeba jen v létě, tak to pořád platí, i když je to příležitostné. Příjmy z pronájmu se dají zdanit různě – můžeš mít paušální výdaje, což je 30 % z příjmů, nebo si můžeš odečítat skutečné náklady, jako údržbu, opravy, pojištění atd. Je dobrý si vést evidenci těchto nákladů. Když to děláš jako vedlejší činnost vedle zaměstnání, tak pak musíš každoročně podávat daňový přiznání. Netřeba se bát, můžeš to zvládnout sám, ale účetní ti může pomoct, pokud si nejsi jistej. Jinak jako pronajímatel musíš myslet na to, že se daně můžou lišit podle toho, kde bydlíš a jaké máš konkrétní okolnosti.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 8. 2024
Irena Štěpánová
Irena Štěpánová

Takže, když pronajímáš nemovitosti, tak se ti to vlastně zdaní jako příjem z pronájmu. Musíš to zahrnout do daňovýho přiznání, i když máš hlavní příjem ze zaměstnání. Daň z příjmu se počítá z tvého zisku, což je příjem minus náklady na údržbu, opravy atd. Můžeš si odečíst náklady spojený s pronájmem, jako jsou třeba poplatky za služby, údržbu nebo i odpisy nemovitosti.

Pokud pronajímáš jen občas, tak to může mít vliv na to, jak budeš danit - třeba u krátkodobých pronájmů (Airbnb apod.) se to může posuzovat jinak. Je dobrý mít všechno pečlivě evidovaný, abys věděl, co všechno si můžeš odečíst.

Co se týče účetního, tak záleží na tom, jak moc se v tom vyznáš. Pokud si nejsi jistej, pak bys mohl zvážit někoho najmout, ale pokud chceš ušetřit, tak to zvládneš i sám - hlavně si zjisti všechny potřebný informace a buď důslednej. No a každoročně podávej daňový přiznání, jinak bys mohl mít problémy.

153 slov
1.5 minut čtení
7. 10. 2023
Milena Kalousová
Milena Kalousová