Charts.cz/Fórum/Měly by se do NFT portfolia zahrnout i umělecké předměty?

Měly by se do NFT portfolia zahrnout i umělecké předměty?

Jsem docela zvědavý, jak to vlastně funguje s tím NFT a uměním. Vím, že NFT jsou v poslední době na vzestupu, a hodně lidí v tom vidí skvělou příležitost pro investice. Ale co když se bavíme o skutečných uměleckých předmětech, jako jsou obrazy nebo sochy? Myslím tím, jestli má cenu zahrnout do svého portfolia digitální umění ve formě NFT, když máme také klasické fyzické umění. Jakým způsobem se dá hodnotit, co je cennější? Všichni víme, že některé NFT se prodávají za neuvěřitelné částky, ale pořád si říkám, jestli to není jen bublina. Měli bychom se dívat na umělecké předměty jako na stabilnější a tradičnější investici, nebo bychom měli zkusit kombinovat obojí? Jaký máte názor na tohle? Je lepší vsadit na fyzické umění, nebo mít ve svém portfoliu i nějaká ta NFT? A co třeba likvidita? Jak snadné je pak prodat digitální umění oproti tomu klasickému? Zajímalo by mě, jak to vidíte vy a jaké máte zkušenosti s investováním do těchto dvou kategorií. Je tu někdo, kdo už zkoušel mít v portfoliu oba typy a může se podělit o zkušenosti?

179 slov
1.8 minut čtení
16. 10. 2021
Elena Tomanová
Elena Tomanová

Jo, to je fakt zajímavý téma. Já si myslím, že kombinace digitálního umění a fyzických předmětů v portfoliu může být rozumný krok. NFT ti umožňují investovat do umění bez toho, abys musel řešit skladování nebo pojištění, což je u fyzických věcí dost náročný. Na druhou stranu, fyzické umění má nějakou tradici a lidé ho vždycky chtěli mít na očích. To přidává hodnotu.

Když se bavíme o likviditě, tak NFT se daj prodat docela rychle přes různé platformy, ale záleží na poptávce. Někdy můžeš narazit na bublinu, kdy něco kupuješ za vysokou cenu a pak to nikdo nechce. U fyzického umění to může trvat dýl, ale pokud koupíš něco od uznávaného umělce, šance na dobrou návratnost je vyšší.

Takže já bych šel do obojího. Mít v portfoliu mix digitálního a klasického umění může pomoct rozložit riziko a využít výhod obou světů. Každopádně je dobrý dělat si průzkum a být opatrnej s investicema.

149 slov
1.5 minut čtení
12. 3. 2024
Milada Matoušková
Milada Matoušková

Když se na to podíváš, tak investice do NFT a fyzického umění má každý svoje pro a proti. Ty NFT jsou teď v kurzu a někteří lidi na tom fakt vydělali, ale pořád je to dost spekulativní. Vlastně, když máš fyzický umění, můžeš ho viset na stěně a pořád to bude mít nějakou hodnotu. Na druhou stranu, digitální umění může být líp likvidní - prodáš to na marketplace a je to. Ale pozor, jestli je to bublina? To nikdo neví. Možná je fajn mít obojí v portfoliu, abys měl diverzifikaci. Když jedno spadne, třeba to druhý přežije. Podle mě je lepší mít mix a sledovat trh, co se děje. Ale jasně, fyzické umění má tu tradici a historii, což je vždycky plus.

122 slov
1.2 minut čtení
6. 5. 2024
Milada Koutná
Milada Koutná