Na co si dát pozor při koupi NFT umění?
Když přemýšlím o koupi NFT umění, pořád se mi honí hlavou spousta otázek a obav. Jak vlastně zjistit, jestli je to investice, která má smysl? Co když narazím na padělek nebo špatně vyhodnotím hodnotu díla? Měl bych si ověřit tvůrce? Jaké jsou jejich předchozí úspěchy a jaká je jejich pověst v komunitě? Je důležité podívat se na to, jaké platformy používám pro nákup, protože každá má své vlastní zabezpečení a poplatky. Jaké jsou vlastně poplatky za transakce? A co je to za typ blockchainu, na kterém je NFT vytvořeno? Jak moc je důležité zkontrolovat historii vlastnictví a transparentnost transakcí? Měli bychom se zaměřit i na to, jak snadné nebo obtížné bude později NFT prodat, pokud se rozhodnu, že už ho nechci mít. Jaké jsou možnosti likvidity v tomto trhu? A co technologie a trendy – je dobré sledovat nové směry v NFT umění nebo mě nezajímá, co bude populární za rok? Měli bychom investovat do něčeho, co má potenciál růst, nebo se spoléhat na osobní vkus a estetiku? Co když mě umění fascinuje, ale trh s tímto typem investice se zhroutí? Je lepší mít širší portfólio nebo se soustředit na jedno konkrétní dílo? Takže shrnuto – co byste doporučili jako zásadní kroky a na co si dát největší pozor při koupi NFT umění?