Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody investování do NFT umělců?

Jaké jsou hlavní výhody investování do NFT umělců?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní důvody, proč by se měli lidé zaměřit na investice do NFT umělců. Vidím, že v poslední době to nabírá na popularitě, ale pořád mi není úplně jasné, co všechno to obnáší. Myslím si, že jednou z výhod může být určitě to, že umělci mají možnost prodávat své díla přímo bez zprostředkovatelů. Ale co dalšího? Je to opravdu tak výhodné, nebo je to jenom bublina? Jak to vlastně funguje s tím, když si koupím NFT od nějakého umělce? Co když jeho hodnotu bude mít v budoucnu? Také by mě zajímalo, zda investice do NFT umělců přináší nějakou formu pasivního příjmu, nebo je to spíše o spekulaci. A co třeba ochrana autorských práv? V případě NFT se mluví o tom, že se digitální umění stává unikátní a nezaměnitelné, ale jak to funguje v praxi? Je tu také aspekt komunity – pomáhá to umělcům vytvářet si silnější vazby se svými fanoušky? Taktéž bych rád slyšel názory ostatních na to, jestli je lepší investovat do etablovaných umělců, nebo dávat šanci novým talentům. Jaké máte zkušenosti s tímto typem investic? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už mají nějaké NFT ve svém portfoliu, co jim to přineslo a jaké jsou jejich postřehy.

204 slov
2 minut čtení
4. 6. 2023
Marek Dubský
Marek Dubský

No, investování do NFT umělců má pár výhod, ale taky to nese rizika. Jasně, jak říkáš, umělci můžou prodávat přímo bez zprostředkovatelů. To je fajn, protože dostávají víc za svá díla. Další věc je to, že NFT můžeš vlastnit a prodat v budoucnu, pokud se cena zvýší. Ale je to dost spekulativní, takže můžeš klidně prodělat.

Co se týče pasivního příjmu, tak to úplně nefunguje jak u nemovitostí nebo akcií. Někteří umělci dělají royalties, takže když prodáš jejich NFT dál, oni dostanou část z prodeje. Ale ne všichni to dělají.

Ochrana autorských práv je složitá. Když koupíš NFT, většinou kupuješ právo na jeho vlastnictví, ale ne na reprodukci nebo komerční využití. Takže to chceš mít jasný.

Komunita je taky důležitá – hodně umělců buduje silné vazby s fanoušky a sledujícími prostřednictvím sociálních sítí a platforem jako Discord nebo Twitter.

Co se týče investování do etablovaných vs. nových talentů, záleží na tom, co preferuješ. Ti noví můžou mít větší potenciál růstu, ale jsou víc riskantní. Na druhou stranu, známí umělci mají stabilnější hodnotu.

Mám pár NFT ve svým portfoliu a zatím jsem spíš v zisku. Ale je to hodně o štěstí a sledování trendů.

188 slov
1.9 minut čtení
23. 1. 2025
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek

Investování do NFT umělců má několik výhod. První je určitě ta přímá podpora umělců, což je fajn, protože si mohou vydělat víc bez zprostředkovatelů. Další věc je unikátnost a vzácnost – když si koupíš NFT, tak máš něco, co nemůžeš jen tak zkopírovat. Hodnota může v budoucnu stoupat, ale to je dost spekulativní. Mnoho lidí to vidí jako bublinu, ale když investuješ do talentovaných umělců, kteří si budují jméno, můžeš na tom vydělat. Co se týče pasivního příjmu, tak některé NFT projekty nabízejí třeba royalties z prodeje, což by mohlo být zajímavé. Ochrana autorských práv u NFT je trochu ošemetná – máš právo na vlastnictví digitálního díla, ale ne vždy na samotná práva k užití. Komunitní aspekt je taky důležitý, umělci a fanoušci spolu víc komunikují. Osobně bych se nebál investovat i do nových talentů, protože ti můžou překvapit a hodnota jejich děl pak může hodně vzrůst. Zkušenosti lidí s NFT jsou různý – někomu se daří, někdo lituje. Je to dost individuální.

163 slov
1.6 minut čtení
1. 8. 2024
Eva Hladíková
Eva Hladíková