Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejběžnější rizika při investování do DeFi?

Jaké jsou nejběžnější rizika při investování do DeFi?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní rizika, která by si měl člověk uvědomit, když se rozhodne investovat do DeFi, tedy decentralizovaných financí. V poslední době se o tom hodně mluví a já mám pocit, že to vypadá jako skvělá příležitost, ale zároveň jsem se dočetl i o různých problémech, které mohou nastat. Mám na mysli třeba problémy s likviditou, nebo že se může stát něco s chytrými kontrakty, což zní dost děsivě. Přemýšlím také o tom, jak bezpečné je ukládat svoje kryptoměny do různých DeFi protokolů a zda existuje riziko ztráty peněz kvůli hackům nebo selhání platformy. Je tu také otázka regulací – co když vlády začnou mít problém s DeFi a zavedou nějaké restrikce? Jak moc je důležité sledovat vývoj v tomto oboru? A co vlastně znamená impermanent loss a jak se mu dá vyhnout? Pojďme si říct víc o těchto různých aspektech a co všechno je třeba zvážit před tím, než se do toho pustím. Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů a jejich zkušenosti – co byste poradili někomu, kdo chce investovat do DeFi, ale má obavy z těchto rizik?

183 slov
1.8 minut čtení
12. 1. 2024
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Tyjo, DeFi je fakt zajímavý, ale máš pravdu, že to nese spoustu rizik. Primárně bych se bál hacků a chyb v chytrých kontraktech. Tohle jsou často ty hlavní důvody, proč lidi přicházejí o prachy. Můžeš mít skvělej projekt, ale když nějaký kód zkolabuje, jsi v háji. Pak je tu ještě problém likvidity; pokud chceš vybrat peníze a nikdo ti je nekoupí, tak se můžeš dostat do nehezký situace.

Regulace je další věc. Možná si říkáš, že teď je to super volný, ale co když nějaké vlády začnou zakazovat nebo omezovat DeFi? To by mohlo hodně zamíchat kartama. A impermanent loss? To je vlastně ztráta hodnoty při poskytování likvidity – když ceny tokenů vyskočí nebo spadnou, tak nevyděláváš tolik, jak bys mohl s normálním držením.

Sledovat vývoj v DeFi je rozhodně důležitý, protože tohle je hodně rychle se měnící prostředí. Nakonec bych doporučil začít s menšími částkami a pořádně si projít projekty, do kterých chceš investovat. Ať tě to nezruinuje na začátku!

161 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2024
Milan Žemlička
Milan Žemlička

Tak jo, tak na tohle se dá odpovědět párma věcmi. DeFi má určitě potenciál, ale jak říkáš, je tam spousta rizik, co bys měl mít na paměti. Především ty chytrý kontrakty – pokud máš co do činění s nějakým novým protokolem, je šance, že tam bude nějaká chyba. Hacky jsou bohužel běžný, stačí se podívat na nedávné případy, kde lidi přišli o spousty peněz.

Likvidita může být další problém, obzvlášť u menších projektů, kde můžeš mít problém dostat svoje peníze zpátky, když chceš vybrat. A impermanent loss? To je fakt oříšek – pokud poskytuješ likviditu a cena aktiv se mění, tak můžeš skončit s méně hodnotnými tokeny, než jsi měl na začátku.

Regulace je další věc – nikdo neví, co se stane, když se vlády rozhodnou zasáhnout. Můžeš dostat ban na použití nějakého protokolu a rázem máš problém. Sledování trendů a novinek v DeFi je fakt důležitý, abys věděl, co se děje a jak to ovlivňuje tvoje investice.

A podle mě je nejlepší začít s menšími částkami a pořádně se naučit, jak to funguje. Nedávej všechno do jednoho košíku a buď opatrnej. Jo a nezapomeň se podívat na komunitu kolem projektů – hodně ti to napoví o tom, co očekávat.

199 slov
2 minut čtení
20. 10. 2024
Roman Pánek
Roman Pánek