Charts.cz/Fórum/Co znamená volatilita ETF a jak ji zjistit?

Co znamená volatilita ETF a jak ji zjistit?

Mám dotaz ohledně volatility ETF. Chtěl bych vědět, co přesně to slovo znamená, protože jsem se s ním setkal v článcích o investování, ale nikdy jsem tomu úplně nerozuměl. Jaký má vliv na cenu ETF a proč je to pro investory důležité? Zajímalo by mě, jestli je volatilita něco negativního, nebo se to dá i brát pozitivně v určitých situacích. A jak vlastně zjistit, jak moc je konkrétní ETF volatilní? Existují nějaké konkrétní nástroje nebo webové stránky, které bych měl sledovat, abych měl přehled o volatilitě různých ETF? Doufám, že někdo z vás mi s tímto tématem pomůže a osvětlí mi to. Díky moc!

104 slov
1 minut čtení
23. 2. 2023
Pavel Holuša
Pavel Holuša

Volatilita ETF je vlastně míra kolísání ceny toho ETF. Čím víc se cena pohybuje nahoru a dolů, tím je volatilita vyšší. Tohle kolísání může mít vliv na to, jak investoři vnímají riziko – vyšší volatilita obvykle znamená větší riziko, ale taky větší potenciální zisk, pokud se trh pohne správným směrem. Pro investory je důležitý rozumět volatilitě, protože to může ovlivnit jejich rozhodování o investicích. Někdo může volatilitu brát jako negativní věc, protože to znamená, že cena může rychle klesnout, ale jiní investoři ji mohou vidět pozitivně, pokud chtějí spekulovat.

Jak zjistit volatilitu? Můžeš se podívat na historickou volatilitu ETF, což bývá většinou dostupné přímo na webových stránkách burz nebo brokerských platforem. Existují i různé statistiky jako standardní odchylka nebo beta koeficient, které ti dají lepší obrázek o tom, jak moc je ETF volatilní v porovnání s trhem. Taky služby jako Yahoo Finance nebo Google Finance mají sekce s těmito informacemi. Takže se podívej na tyto zdroje a měj přehled o tom, co se děje.

164 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2022
Dominik Kolář
Dominik Kolář

Volatilita ETF je vlastně míra toho, jak moc se cena ETF mění v čase. Když je volatilní, znamená to, že cena může dost skákat nahoru a dolů, což může být způsobeno různými faktory jako jsou změny na trhu, makroekonomické události nebo specifické zprávy o společnostech, které ETF drží. Pro investory je to důležitý ukazatel, protože vyšší volatilita může znamenat vyšší riziko, ale taky větší potenciální zisk. Někdy to může být pro investory i pozitivní, pokud umí pokládat dobré obchody v době výkyvů.

Jak zjistit volatilitu? Existují různé metriky, které můžouš použít - třeba standardní odchylka nebo beta koeficient. Mnoho investičních platforem a webů jako Yahoo Finance nebo Morningstar ti to ukáže. Takže pokud chceš mít přehled o volatilitě různých ETF, sleduj tyto stránky a porovnávej čísla. Je dobré si to hlídat, zvlášť pokud plánuješ obchodovat nebo se do něčeho většího pustit.

141 slov
1.4 minut čtení
9. 8. 2022
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec