Charts.cz/Fórum/Jak vybrat ETF s nízkou volatilitou a potenciálem výnosu?

Jak vybrat ETF s nízkou volatilitou a potenciálem výnosu?

Zdravím všechny investory a nadšence do finančních trhů. Mám otázku, která mi už delší dobu vrtá hlavou. Rád bych investoval do ETF, ale mám obavy z vysoké volatility, která by mohla způsobit zbytečný stres a nepříjemnosti. Hledám něco, co by se chovalo stabilněji, ale zároveň nabízelo slušný potenciál výnosu. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru ETF? Měli byste doporučit nějaké konkrétní strategie nebo ukazatele, které by mi pomohly najít ten správný fond? Zajímá mě také, jak důležitá je diverzifikace v tomto ohledu a zda byste volili raději sektorová ETF nebo široce diverzifikované fondy? Slyšel jsem také o různých typech ETF, jako jsou dividendové, růstové nebo obligace. Co si o tom myslíte? Mělo by to vliv na moji volbu? A co říkáte na náklady spojené s ETF? Kolik je ještě přiměřené platit za správu fondu, aby to nebylo kontraproduktivní z pohledu výnosu? Vím, že každý má jiný přístup k investování, ale ocenil bych vaše názory a zkušenosti, abych se mohl lépe orientovat v tom, jak vybrat ETF, které nebude příliš vrtět a zároveň nabídne atraktivní výnosy.

178 slov
1.8 minut čtení
14. 2. 2023
Vlastimil Paleček
Vlastimil Paleček

Když hledáš ETF s nízkou volatilitou, tak určitě zkoumej faktory jako beta koeficient, ten ukazuje, jak moc se fond pohybuje v porovnání s trhem. Nižší hodnoty znamenají menší volatilitu. Dalším důležitým ukazatelem je standardní odchylka, čím nižší, tím stabilnější výkon. Diverzifikace je klíčová, takže raději jdi do široce diverzifikovaných fondů než sektorových, které mohou být náchylnější k výkyvům. Co se týče typu ETF, dividendové fondy bývají stabilnější a poskytují pravidelný příjem, zatímco růstové mohou mít větší výkyvy. Obecně platí, že pokud se zaměříš na ETF sledující indexy s kvalitními společnostmi a stabilními cash flow, měl bys být na správné cestě. Náklady na správu jsou také důležité, snaž se držet pod 0,5% ročně. Když to bude víc, může ti to dost ukrajovat z výnosů. Takže si dej pozor na poplatky a vyber si něco s nízkými náklady.

136 slov
1.4 minut čtení
18. 12. 2024
Nikola Jedličková
Nikola Jedličková

Jasně, výběr ETF s nízkou volatilitou je důležitej. Zkus se zaměřit na fondy, co investujou do stabilních dividendových akcií nebo ETF zaměřený na defenzivní sektory, jako je zdravotnictví nebo spotřební zboží. Ověř si beta ukazatel – čím nižší číslo, tím menší volatilita. A určitě se dívej na historickou výkonnost a výnosy, ale nezapomínej, že minulost není budoucnost.

Diverzifikace je taky klíčová – radši vybírej široce diverzifikovaný fond než úzký sektorový ETF, abys minimalizoval riziko. Co se týče nákladů, snaž se najít fondy s nízkými poplatky – ideálně pod 0,5 % ročně. Vyšší náklady ti můžou snížit celkový výnos a to nikdo nechce. Dobrou volbou můžou být i bondové ETF, pokud hledáš stabilitu, ale ty většinou nenesou šíleně vysoké výnosy. Takže to chce vyvážit podle toho, co od investice očekáváš.

128 slov
1.3 minut čtení
26. 4. 2022
Hana Dvořáková
Hana Dvořáková