Charts.cz/Fórum/Kolik peněz musím investovat do dluhopisů, abych měl pasivní příjem?

Kolik peněz musím investovat do dluhopisů, abych měl pasivní příjem?

Jsem na začátku své investiční cesty a zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s těmi dluhopisy. Vím, že jsou považovány za relativně bezpečnou investici, ale jak moc musím investovat, abych si mohl vytvořit nějaký pasivní příjem? Uvažoval jsem o tom, kolik peněz bych potřeboval, ale všude se říká něco jiného. Zajímal by mě nějaký konkrétní příklad nebo tip, jak spočítat, kolik bych měl mít investováno do dluhopisů, aby to stálo za to. Taky by mě zajímalo, jaký typ dluhopisů je nejlepší - státní, korporátní nebo něco jiného? A co úrokové sazby? Jak moc ovlivňují výši pasivního příjmu? Je to vůbec realistické? Kolik peněz tedy potřebuji na začátek a jakým způsobem se mění výnosy v závislosti na délce investice? Rád bych slyšel názory od někoho, kdo už má s dluhopisy zkušenosti. Díky!

132 slov
1.3 minut čtení
28. 4. 2023
Kristýna Jarošová
Kristýna Jarošová

Takže, když mluvíme o investování do dluhopisů a pasivním příjmu, záleží to hodně na tom, jaké dluhopisy si vybereš a jaký výnos očekáváš. Obecně platí, že státní dluhopisy bývají bezpečnější, ale mají i nižší výnos. Korporátní dluhopisy ti můžou nabídnout lepší úrok, ale s větším rizikem.

Pokud chceš mít pasivní příjem, musíš si spočítat, kolik peněz chceš dostávat měsíčně nebo ročně. Například, pokud chceš mít 10 000 Kč ročně z investice s průměrným výnosem 4 %, potřeboval bys investovat přibližně 250 000 Kč. A to je docela realistické začít s takovou částkou.

Úrokové sazby mají velký vliv na výnosy – pokud klesnou, výnosy z nových dluhopisů budou nižší. Takže čím déle investuješ, tím víc se to může měnit. Je dobré sledovat trh a možná i rozložit investice do různých typů dluhopisů pro větší stabilitu.

Investice do dluhopisů může být fajn způsob, jak vytvořit nějaký pasivní příjem, ale chce to čas a sledování trhu. Takže plánuj dopředu a buď připraven na to, že to nebude hned. Hlavně se nevzdávej a uč se po cestě.

173 slov
1.7 minut čtení
23. 9. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka

S dluhopisy je to celkem jednoduchý, ale záleží na pár faktorech. Když chceš pasivní příjem, tak nejdřív musíš zjistit, kolik chceš měsíčně dostávat. Třeba když bys chtěl 5 000 Kč měsíčně, to dává 60 000 Kč ročně. Pokud předpokládáš, že dluhopisy ti dají třeba 3 % ročně (což je takový průměr), potřeboval bys mít investováno kolem 2 milionů Kč. Samozřejmě, čím víc investuješ, tím víc budeš mít.

Pokud jde o typy dluhopisů, státní jsou obvykle bezpečnější, ale mají nižší výnosy. Korporátní bývají riskantnější, ale potenciálně nabízejí vyšší výnosy. Takže se můžeš rozhodnout podle toho, jak moc jsi ochotný riskovat.

Úrokový sazby hodně ovlivňují tvé výnosy. Když úroková sazba roste, ceny dluhopisů padají a naopak. Dlouhodobé investice obvykle přinášejí stabilnější výnosy než krátkodobé.

Takže jestli chceš začít, podívej se na to, kolik chceš mít měsíčně a spočítej si to podle očekávaného výnosu. A jo, je to realistický, ale je dobrý mít na paměti i další investice pro diversifikaci.

155 slov
1.6 minut čtení
9. 10. 2024
Karolína Šulcová
Karolína Šulcová