Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší dluhopisy pro pasivní příjem?

Jaké jsou nejlepší dluhopisy pro pasivní příjem?

Zajímá mě, jaké dluhopisy jsou v současnosti považovány za nejlepší pro vytváření pasivního příjmu. Slyšel jsem, že investice do státních dluhopisů mohou být bezpečné, ale nevím, jestli bych měl utrácet peníze za korporátní dluhopisy nebo něco jiného. Jaké jsou výhody a nevýhody různých typů dluhopisů? Měl bych se soustředit na dluhopisy s vyšším výnosem, i když jsou rizikovější, nebo raději zůstat u těch bezpečnějších s nižším výnosem? A co například inflace? Jak to ovlivňuje výnosy z dluhopisů a jak by to mělo ovlivnit moje rozhodování? Dále mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní fondy zaměřené na dluhopisy, které byste doporučili pro pasivní příjem. Rád bych slyšel názory od lidí, kteří mají zkušenosti s investováním do různých typů dluhopisů a jakým způsobem to ovlivnilo jejich finanční situaci. Jaké jsou vaše osobní tipy a rady pro někoho, kdo se teprve začíná orientovat v této oblasti?

142 slov
1.4 minut čtení
15. 8. 2023
Eduard Urban
Eduard Urban

Pokud hledáš dluhopisy pro pasivní příjem, státní dluhopisy jsou určitě bezpečná volba, ale výnosy jsou většinou nízké. Korporátní dluhopisy pak nabízejí vyšší výnosy, ale s tím i větší riziko. Záleží na tvém rizikovém profilu – jestli jsi ochotný riskovat víc pro vyšší výnosy, možná se vyplatí podívat na investice do kvalitnějších korporátních dluhopisů. Inflace je další faktor – vyšší inflace může snížit reálný výnos z dluhopisů, takže je dobré to mít na paměti. Můžeš se také podívat na dluhopisové fondy, které diversifikují investice do různých typů dluhopisů, což může snížit riziko. Osobně bych doporučil začít s něčím jako je fond zaměřený na krátkodobé dluhopisy, které bývají méně citlivé na změny úrokových sazeb. Každopádně je dobré udělat si vlastní průzkum a zjistit, co ti nejvíc vyhovuje.

125 slov
1.3 minut čtení
2. 7. 2023
Denisa Doleželová
Denisa Doleželová

Když jde o pasivní příjem z dluhopisů, většina lidí se dívá na státní dluhopisy jako na bezpečnou volbu. Ty nabízejí stabilní, ale nízký výnos. Na druhou stranu korporátní dluhopisy mohou přinést vyšší výnosy, ale jsou taky riskantnější. Zvaž, co je pro tebe důležitější – bezpečnost nebo výnos.

Inflace je další faktor, který bys měl brát v potaz. Pokud inflace převyšuje výnosy z dluhopisů, reálně tě tvoje investice ztrácí hodnotu. Můžeš zkusit i inflačně chráněné dluhopisy, ale to záleží na tvé toleranci k riziku.

Co se týče fondů zaměřených na dluhopisy, můžeš se podívat na fondy s vysokým výnosem nebo na fondy zaměřené na státní dluhopisy, pokud chceš nižší riziko. Je dobrý nápad diverzifikovat, tedy mít mix různých typů dluhopisů v portfoliu.

Pokud teprve začínáš, doporučuji se nejdřív vzdělat o jednotlivých typech a sledovat trh. Zkus si třeba založit účet u brokera a hrát si s malými částkami. To ti pomůže pochopit jak to funguje bez velkého rizika.

155 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2023
David Janda
David Janda