Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší možnosti ETF pro generování pasivního příjmu?

Jaké jsou nejlepší možnosti ETF pro generování pasivního příjmu?

V poslední době se hodně mluví o ETF jako o skvělém způsobu, jak investovat a přitom si zajistit nějaký ten pasivní příjem. Ale jaké konkrétní možnosti ETF vlastně existují, když chci začít? Mám na mysli třeba fondy, které vyplácí dividendy nebo různé strategie zaměřené na stabilní příjmy. Zajímalo by mě, jaké ETF byste doporučili pro někoho, kdo se snaží vytvořit pravidelný příjem bez nutnosti přílišného zapojení do správy investic. Jaké jsou výhody a nevýhody různých typů ETF, které se zaměřují na pasivní příjem? Kolik bych měl investovat, abych viděl nějaký smysluplný výnos? A co třeba rizika spojená s těmito investicemi? Byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo osobní zkušenosti s ETF, které fungují jako pasivní příjem. Zajímá mě také, jestli je lepší sledovat konkrétní sektor nebo diverzifikovat napříč různými odvětvími. Díky moc!

132 slov
1.3 minut čtení
26. 7. 2024
Zuzana Pešková
Zuzana Pešková

ETF pro pasivní příjem jsou fakt dobrá volba, pokud nechceš mít moc starostí. Existuje pár typů, co se na to specializují. Například dividendové ETF, jako je VYM nebo SDY, vyplácí pravidelně dividendy a můžeš na tom docela slušně vydělat. Pak jsou tu REIT ETF, jako VNQ, které investují do nemovitostí a taky dávají pěkné výnosy z nájmů.

Když jde o investice, tak záleží na tvých cílech. Já bych doporučil diversifikovat napříč sektory, protože to snižuje riziko. Když investuješ do jednoho sektoru, můžeš být zranitelný vůči jeho výkyvům.

Pokud jde o výnosy, tak je fajn mít v plánu investovat alespoň pár tisíc korun pro smysluplný příjem. Ale pamatuj, že každá investice má svá rizika – trh může kolísat a dividendy se můžou snižovat. Takže je důležitý to mít na paměti a třeba si udělat i nějakou rezervu.

Osobně jsem spokojený s tím, co mám a snažím se sledovat jak trhy, tak i ekonomiku. Je dobrý mít přehled o tom, co se děje, abys mohl upravit svoje portfolio. Tak hodně štěstí s investováním!

168 slov
1.7 minut čtení
13. 5. 2023
Luboš Dunka
Luboš Dunka

Když mluvíš o ETF pro pasivní příjem, můžeš zvážit nějaký fond zaměřený na dividendy. Například SPDR S&P Dividend ETF (SDY) nebo Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) jsou docela populární. Tyhle fondy ti umožní investovat do společností, které pravidelně vyplácí dividendy, což je fajn pro stabilní příjem.

Další možností jsou REIT ETF, jako třeba Vanguard Real Estate ETF (VNQ), který investuje do realitních investičních trustů. Tyhle fondy mají povinnost vyplácet většinu zisku jako dividendy, takže můžeš dostat zajímavý výnos.

Výhody ETF jsou jasné – nízké náklady a diverzifikace, což snižuje riziko. Na druhou stranu musíš počítat s tím, že výnosy z dividend nejsou zaručené a v době krize se klidně může stát, že firmy sníží nebo úplně zastaví vyplácení.

Pokud plánuješ investovat, tak klidně začni i s menší částkou, třeba 5-10 tisíc Kč, a postupně přidávej. S tím jak se tvoje portfolio bude rozrůstat a jak budou dividendy reinvestované, můžeš časem dosáhnout smysluplného výnosu.

Co se týče sektorů, osobně bych doporučil diversifikaci napříč různými odvětvími. Zároveň bys mohl sledovat trendy v ekonomikách a udělat si představu o tom, co by mohlo fungovat dobře v budoucnosti. Držím palce!

182 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2025
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek