Charts.cz/Fórum/Které ETF mají nejlepší výnosy pro pasivní příjem v roce 2025?

Které ETF mají nejlepší výnosy pro pasivní příjem v roce 2025?

Nedávno jsem začal více přemýšlet o investování do ETF, zvlášť když chci generovat pasivní příjem a mít nějaký stabilní zdroj financí do budoucna. Chtěl bych se zeptat, jaká ETF by mohla mít nejvyšší výnosy v roce 2025, zejména pokud jde o pravidelné výplaty dividend nebo jiných forem pasivního příjmu. Zajímá mě také, jestli je lepší zaměřit se na konkrétní sektory, jako jsou technologie, zdravotnictví nebo energie, nebo zda se vyplatí diverzifikovat do různých oblastí. Slyšel jsem, že některé ETF mají opravdu dobré výsledky a dokonce i historicky zajímavé výnosy, takže bych se rád dozvěděl, na co se zaměřit a jaké konkrétní fondy doporučujete. Je dobré sledovat i náklady spojené s těmito ETF nebo je to ve srovnání s výnosy zanedbatelné? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF pro pasivní příjem? Může mi někdo doporučit nějaké konkrétní fondy, které by mohly být slibné? Díky moc za pomoc!

149 slov
1.5 minut čtení
18. 2. 2024
Helena Košťálová
Helena Košťálová

Když mluvíme o ETF pro pasivní příjem, určitě se vyplatí podívat na fondy, které se zaměřují na dividendové akcie. Například fondy jako VIG nebo SCHD mají dobré historické výnosy a pravidelně vyplácejí dividendy. Co se týče sektorů, technologie často přitahují pozornost, ale zdravotnictví a energetika taky nejsou špatné volby, hlavně kvůli stabilním cash flow. Diverzifikace je klíčová, takže bych to neomezoval jen na jeden sektor. Co se nákladů týče, snaž se vybírat ETF s nízkými poplatky, protože ty ti sníží celkový výnos v dlouhodobém horizontu. Při výběru zohledni i historii výplat a stabilitu fondu. Taky je dobrý sledovat ekonomické ukazatele a trendy, protože ty ti můžou napovědět, jak se bude trh vyvíjet. Tak hodně štěstí s investováním!

117 slov
1.2 minut čtení
1. 10. 2022
Michal Vašíček
Michal Vašíček

Jasně, investice do ETF pro pasivní příjem je fajn krok. Pokud chceš pravidelný příjem z dividend, tak se zaměř na high-dividend ETF, jako je třeba VYM (Vanguard High Dividend Yield) nebo DVY (iShares Select Dividend). Tyhle fondy většinou vyplácejí slušné dividendy a mají celkem stabilní výnosy. Sektory jako zdravotnictví nebo energie jsou taky dobrý, tam máš šanci na vyšší výnosy, ale technologie může být riskantnější kvůli volatilnosti.

Rozhodně doporučuji diverzifikovat, abys snížil riziko. Sledovat náklady je taky důležitý, protože i malé poplatky se můžou časem nasčítat. Třeba ETF s nízkým poměrem nákladů (TER) jako S&P 500 ETF (SPY) může být dobrá volba.

Důležitý je taky sledovat historii výnosů a dividendovou stabilitu, abys měl jistotu, že ti ty peníze chodí pravidelně. A nezapomeň si udělat domácí úkol a dobře prozkoumat, co tě zajímá. Měj to na paměti!

135 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2024
Pavla Hrdá
Pavla Hrdá