Charts.cz/Fórum/Jaké malé investice můžu udělat pro začátek s pasivním příjmem?

Jaké malé investice můžu udělat pro začátek s pasivním příjmem?

Zajímám se o pasivní příjem a přemýšlím, jaké malé investice bych mohl udělat, abych začal. Vím, že existuje spousta možností, ale nevím, kde začít. Mám omezený rozpočet a nechci riskovat příliš mnoho peněz, když s tímto světem teprve začínám. Slyšel jsem o investování do akcií, ale obávám se, že to může být komplikované a že bych mohl přijít o své peníze. Pak jsou tu kryptoměny, ale také nevím, jak moc jsou stabilní a jestli se mi vůbec vyplatí do nich investovat. Co třeba nějaké crowdfundingové projekty nebo realitní investice? Jaké jsou zkušenosti ostatních s tímto typem investování? Mohu začít s nějakými menšími částkami? Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní platformy nebo aplikace, které byste doporučili pro začátečníky? A co NFT? Jsou to vůbec vhodné investice pro někoho jako já? Jaké máte tipy pro ty, kteří chtějí začít budovat pasivní příjem s malými investicemi? Děkuji za všechny rady a tipy.

150 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2023
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk

Pokud chceš začít s pasivním příjmem a máš omezený rozpočet, doporučil bych ti pár možností. Investice do akcií může být fajn, ale pokud se bojíš ztráty, zkus ETF (burzovně obchodované fondy), což je méně riskantní a diversifikuješ tak své investice. Crowdfunding je super pro začátečníky – můžeš investovat malé částky do různých projektů. Existují platformy jako Hithit nebo Startovač, kde najdeš zajímavé projekty. Potom jsou tu nemovitosti, ale to už může být dražší, i když existují REITs, kde můžeš investovat menší částky. Co se týká kryptoměn, tam bys měl být opatrný a investovat jen to, co jsi ochotný ztratit. NFT zatím moc nedoporučuji, je to dost riskantní a spíš pro ty, co se v tom vyznají. Zkus začít s malými částkami a postupně se učit o trhu. A hlavně buď trpělivý.

131 slov
1.3 minut čtení
12. 7. 2024
Michaela Pešková
Michaela Pešková

No, začít s pasivním příjmem není zas tak složitý. Můžeš zkusit investovat do ETF – to je něco jako fond, kde se investuje do více akcií najednou, takže to rozložíš a nebereš na sebe tolik rizika. S malými částkami se dají najít platformy jako Degiro nebo Fio, kde můžeš začít s pár stovkami.

Kryptoměny – no, to je riskantnější. Můžeš zkusit nějaké stablecoiny, ale radši se nejdřív pořádně vzdělej, protože to může být dost volatilní. Crowdfunding je taky možnost, třeba na platformách jako Hithit nebo Startovač, kde investuješ do projektů a můžeš dostat podíl na zisku.

Pokud chceš nemovitosti, tak se dají najít REIT fondy, které ti umožní investovat do realit bez nutnosti kupovat celou nemovitost.

Co se týče NFT – no, to už je hodně spekulativní a otázka, jestli to vůbec má smysl pro začátečníka.

Hlavně začni s něčím, co ti dává smysl a stojí za tvůj čas. Klidně si nastav menší cíle a postupně se uč. Držím palce.

158 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2024
Dana Stehlíková
Dana Stehlíková