Charts.cz/Fórum/Které regiony v ČR se nejrychleji vzpamatovaly z COVIDu pro investice do nemovitostí?

Které regiony v ČR se nejrychleji vzpamatovaly z COVIDu pro investice do nemovitostí?

Zajímalo by mě, jak na tom vlastně jsou různé regiony v České republice po pandemii COVIDu, pokud jde o investice do nemovitostí. Slyšel jsem, že některé oblasti se z krize dostaly rychleji než jiné a nevím, kde hledat informace o tom, které regiony jsou teď nejatraktivnější pro investory. Je jasné, že Praha je vždycky na vrcholu, ale co menší města nebo dokonce vesnice? Mám pocit, že lidé začali víc investovat do nemovitostí mimo velká města, protože ceny v Praze šly dost nahoru. Jaké regiony podle vás zažívají boom a kde se dá očekávat, že ceny nemovitostí porostou? Taky by mě zajímalo, jestli máte zkušenosti s investicemi v některých konkrétních oblastech – třeba Jihočeský kraj nebo Moravskoslezský kraj? Myslím si, že i Karlovarský kraj by mohl mít potenciál. Můžete mi doporučit nějaké konkrétní lokality nebo projekty, které by mohly být zajímavé? A co říkáte na aktuální trend s pracovními místy a dojížděním – ovlivňuje to nějak poptávku po nemovitostech v určitých regionech? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, abych měl lepší přehled o situaci na trhu s nemovitostmi po COVIDu.

180 slov
1.8 minut čtení
7. 2. 2023
Pavla Vašková
Pavla Vašková

Takže, co se týče regionů v ČR a nemovitostí po COVIDu, tak to vypadá, že některé oblasti skutečně zažívají celkem slušný rozvoj. Praha je samozřejmě pořád na vrcholu, ale ceny tam už jsou šílené a lidé se začínají dívat jinam.

Zajímavé je třeba Jihočeský kraj. Města jako České Budějovice nebo Jindřichův Hradec vypadají, že jsou na vzestupu. Krásná příroda, rekreace a ceny nemovitostí přitom nejsou tak vysoké jako v Praze. Moravskoslezský kraj taky nezaostává, Ostrava se pomalu mění a investice do bytů tam rostou. Oblast kolem Karviné také láká díky dostupným cenám.

Karlovarský kraj? Může mít potenciál, hlavně pokud máte zájem o rekreační nemovitosti. Zdejší lázně jsou vždycky žádané. Ale pozor na to, aby to nebylo jen o zisku, investice do nemovitostí v menších městech může být riskantní s ohledem na poptávku.

Když mluvíme o pracovních místech a dojíždění, myslím, že hybridní práce hodně změnila poptávku. Lidi už tolik nechtějí být zavření v Praze, když můžou pracovat odkudkoliv, takže i menší města mají šanci.

Doporučuji sledovat konkrétní projekty nebo nové developery v těchto oblastech, protože tam může být zajímavý potenciál na růst cen. A taky se mrknout na místní inzerce a trh s pronájmy - ukáže vám to, co je aktuálně vyhledávané.

199 slov
2 minut čtení
12. 8. 2024
Zuzana Pešková
Zuzana Pešková

Tak jo, co jsem tak pochopil, tak po COVIDu se investice do nemovitostí dost liší podle regionů. Praha samozřejmě pořád vede, ale i menší města jako Plzeň nebo Brno zažívají docela růst. Mnoho lidí se teď obrací na Jihočeský kraj, tam je to fajn, příroda, klid a ceny nejsou tak šílené. Moravskoslezský kraj taky vypadá nadějně, hlavně třeba Ostrava, kde vznikají nové projekty a revitalizace. Karlovarský kraj má potenciál hlavně kvůli lázním a turistice, ale musíš mít oči otevřené na konkrétní lokality. Zajímavý je i trend práce na dálku – lidi utíkají z velkých měst do klidnějších oblastí, což tlačí ceny nemovitostí nahoru i v menších obcích. Takže určitě bych koukal i na vesnice kolem větších měst. Pokud uvažuješ o investicích, doporučuji sledovat lokality s rozvojem infrastruktury a služeb, to bude mít vliv na budoucí ceny.

136 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2024
František Šafařík
František Šafařík