Charts.cz/Fórum/Jak rozdělit investice mezi akcie a dluhopisy?

Jak rozdělit investice mezi akcie a dluhopisy?

Přemýšlím o tom, jak správně nastavit své investiční portfolio, a mám takovou otázku ohledně rozdělení investic. Jak moc bych měl investovat do akcií a jakou část bych měl držet v dluhopisech? Vím, že akcie bývají rizikovější, ale na druhou stranu nabízejí větší potenciální návratnost. Naopak dluhopisy se zdají být bezpečnější variantou, ale jejich výnosy nejsou tak vysoké. Je dobré mít v portfoliu víc akcií, pokud mám delší časový horizont, nebo je lepší být opatrnější a mít určitý podíl v dluhopisech, abych zmírnil riziko? A co když se trhy změní nebo nastane nějaká krize? Jak se tedy rozhodnout, kolik procent investovat do akcií versus kolik do dluhopisů? Je to čistě individuální záležitost podle rizikového profilu, nebo existují nějaké osvědčené metody, které by mi mohly pomoci určit ideální rozložení? Zajímalo by mě také, jak to vidí ostatní investoři. Jak to děláte vy? Jaké máte zkušenosti s tímto poměrem a co byste doporučili někomu, kdo začíná s investováním a chce mít dobře vyvážené portfolio?

161 slov
1.6 minut čtení
10. 7. 2024
Václav Štěpánek
Václav Štěpánek

Rozdělení investic mezi akcie a dluhopisy by mělo záviset na tvém rizikovém profilu a také na časovém horizontu. Pokud jsi mladší a máš delší čas do důchodu, tak klidně můžeš mít větší podíl v akciích. Třeba 70-80% v akciích a zbytek v dluhopisech. Akcie můžou sice kolísat, ale časem mají tendenci růst. Naopak, pokud jsi blíž k odchodu do důchodu nebo se bojíš velkého poklesu, tak bych doporučil víc dluhopisů, třeba 50-60% v dluhopisech a zbytek v akciích.

Taky si dej pozor na to, co se děje na trhu. Když přijde krize, můžeš chtít snížit expozici v akciích. Někdo používá pravidlo 100 minus tvůj věk, což ti říká, kolik máš mít v akcích. Třeba když je ti 30, měl bys mít 70% v akciích a zbytek v dlouhopisech. Ale to je jenom základní vodítko, nejdůležitější je, jak se cítíš s rizikem. Slyšel jsem i o lidé, co dělají 60/40 nebo dokonce 50/50.

Každý má jinou strategii a zkušenosti. Osobně to mám tak, že se snažím mít rozumně vyvážené portfolio podle toho, co se děje na trhu a jaké mám plány do budoucna. Vždycky je dobré mít nějaký plán a přizpůsobit ho aktuálním podmínkám.

192 slov
1.9 minut čtení
19. 12. 2024
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Když se rozhoduješ, jak rozdělit investice mezi akcie a dluhopisy, záleží to hodně na tvém rizikovém profilu a investičních cílech. Zpravidla platí, že čím jsi mladší a máš delší časový horizont, tím víc můžeš investovat do akcií, protože mají potenciál vyšších výnosů, i když s větším rizikem. Někteří investoři doporučují třeba 80 % akcie a 20 % dluhopisy, ale je to fakt individuální.

Pokud se bojíš volatility trhu nebo chceš mít stabilnější příjem, tak můžeš zkusit i rozumnější rozložení jako 60/40 nebo 50/50. Tím si zajistíš nějakou ochranu v dobách krize. Vždycky se ale doporučuje přehodnocovat své portfolio podle změn na trhu a životních okolností. Když se trhy změní nebo přijde krize, můžeš být rád, že máš ty dluhopisy jako pojistku.

Na začátek bych šel spíš do těch akcií, pokud to sneseš, ale měj na paměti, že je dobré diversifikovat. Vždycky se vyplatí mít pár různých sektorů a typů investic. Mnoho lidí třeba drží ETF fondy místo jednotlivých akcií pro snížení rizika. Hlavně se nenech unést emocemi, buď trpělivý a sleduj dlouhodobé trendy.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk