Jak rozdělit investice mezi akcie a dluhopisy?
Přemýšlím o tom, jak správně nastavit své investiční portfolio, a mám takovou otázku ohledně rozdělení investic. Jak moc bych měl investovat do akcií a jakou část bych měl držet v dluhopisech? Vím, že akcie bývají rizikovější, ale na druhou stranu nabízejí větší potenciální návratnost. Naopak dluhopisy se zdají být bezpečnější variantou, ale jejich výnosy nejsou tak vysoké. Je dobré mít v portfoliu víc akcií, pokud mám delší časový horizont, nebo je lepší být opatrnější a mít určitý podíl v dluhopisech, abych zmírnil riziko? A co když se trhy změní nebo nastane nějaká krize? Jak se tedy rozhodnout, kolik procent investovat do akcií versus kolik do dluhopisů? Je to čistě individuální záležitost podle rizikového profilu, nebo existují nějaké osvědčené metody, které by mi mohly pomoci určit ideální rozložení? Zajímalo by mě také, jak to vidí ostatní investoři. Jak to děláte vy? Jaké máte zkušenosti s tímto poměrem a co byste doporučili někomu, kdo začíná s investováním a chce mít dobře vyvážené portfolio?