Charts.cz/Fórum/Jak vyvážit akcie a dluhopisy v portfoliu?

Jak vyvážit akcie a dluhopisy v portfoliu?

Zajímalo by mě, jak vlastně vyvážit investice do akcií a dluhopisů v mém portfoliu. Slyšel jsem, že je dobré mít obojí, ale netuším, jaký poměr by byl ideální. Je lepší investovat více do akcií v době, kdy trh roste, nebo se soustředit na bezpečnější dluhopisy? Mám obavy z volatility akcií, ale zase nechci přijít o potenciální zisky. Jak bych měl brát v úvahu svůj věk, investiční cíle a rizikový profil při rozhodování o tom, kolik peněz dát do akcií a kolik do dluhopisů? Četl jsem něco o různých strategiích, jako je 60/40 nebo 70/30 poměr, ale nevím, co z toho platí pro mě. Kdyby někdo mohl sdílet zkušenosti nebo tipy, jak správně balancovat tyto dvě složky portfolia, byl bych moc vděčný. A co třeba situace na trhu - mělo by to nějak ovlivnit moje rozhodnutí? Jak často bych měl přehodnocovat svoje investice a případně upravovat vyvážení mezi akciemi a dluhopisy? Díky moc za pomoc!

154 slov
1.5 minut čtení
17. 9. 2024
Markéta Vejvodová
Markéta Vejvodová

Při vyvažování akcií a dluhopisů v portfoliu záleží na hodně faktorech. Věk je super důležitý – mladší investoři si můžou dovolit víc akcií, protože mají čas na zotavení z případných propadů. Starší lidi by asi měli mít víc dluhopisů pro stabilitu. 60/40 nebo 70/30 je taková klasika, ale klidně si to uprav podle sebe a svých cílů.

Rizikový profil taky hraje roli – pokud jsi nervózní z volatility, tak radši víc do dluhopisů. Na druhou stranu, když trh roste, můžeš chtít víc akcií, abys nezmeškal zisky. Jo a situace na trhu by tě měla zajímat, ale ne úplně ovlivnit tvoje rozhodnutí. Je dobrý mít nějaký plán a podle toho se řídit.

Co se týče přehodnocování investic, tak doporučuju aspoň jednou za rok. Sleduj jak se ti mění poměr akcií a dluhopisů vzhledem k tvým celkovým cílům a případně pak upravuj. Drž se v obraze, situace se mění rychle! Tak hodně štěstí s investováním!

151 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2024
Antonín Vaněk
Antonín Vaněk

Když to shrnu, vyvážení akcií a dluhopisů závisí na tobě a tvých cílech. Obecně platí, že čím jsi mladší, tím více můžeš riskovat s akciemi, třeba ten poměr 80/20 nebo 70/30 pro začátek. Akcie mají větší potenciál růstu, ale taky větší volatilitu, což je něco, na co si musíš dávat pozor. Když trhy rostou, můžeš chtít držet víc akcií, ale v době poklesu bys mohl přehodnotit a posunout se k dluhopisům kvůli bezpečnosti.

Je dobrý mít přehled o svém rizikovém profilu – pokud tě hodně stresuje kolísání hodnoty investic, pak zkus větší podíl dluhopisů. Věk hraje roli – mladí investoři snesou víc rizika než ti blížící se důchodu. Takže klidně experimentuj s různými poměry a pak podle situace na trhu zvažuj změny. Nedělej to každý měsíc, ale třeba jednou za rok nebo když se něco zásadního změní (větší krize nebo obrat trhu). Hlavně si nastav realistické cíle a investuj s rozumem.

151 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Robert Navrátil
Robert Navrátil