Charts.cz/Fórum/Co dělat s akciemi, když měna ztrácí hodnotu?

Co dělat s akciemi, když měna ztrácí hodnotu?

Zajímalo by mě, co vlastně dělat, když mám akcie a najednou se ukáže, že měna, ve které ty akcie držím, ztrácí na hodnotě. Mám v tom pak nechat peníze nebo je prodat, než to bude ještě horší? Jaké jsou možnosti, co s akciemi udělat? Měl bych se zamyslet třeba nad investováním do jiných měn nebo dokonce do kryptoměn? Není lepší se snažit diversifikovat portfólio a přesunout nějaké peníze do stabilnějších aktiv? Já vím, že spousta lidí říká, že by se člověk neměl bát volatility a že dlouhodobě je akciový trh většinou výhodný. Ale co když měna klesá tak rychle, že je těžké udržet krok? Ovlivní to nějak i moje dividendové výnosy? Mám vůbec šanci na zisk v situaci, kdy se měna propadá? Děkuju za rady.

125 slov
1.3 minut čtení
20. 8. 2024
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

Když měna ztrácí hodnotu, je to fakt nepříjemný. Záleží na tom, jak dlouho plánuješ držet akcie. Pokud jsi spíš krátkodobý investor a vidíš, že se to nezlepší, klidně prodávej, než to padne víc. Ale pokud máš akcie v solidních firmách a věříš jim, můžeš je nechat, i když měna padá. Diversifikace portfolia je určitě dobrý nápad – přesunout část peněz do stabilnějších aktiv jako zlato nebo cizí měny ti může pomoct. Kryptoměny jsou sice lákavý, ale hodně riskantní, takže pozor. Co se týká dividend, ty budou v místní měně, takže pokud ta klesá, tvoje výnosy taky klesnou. Nakonec je důležitý si říct – pokud jsi ochotnej podstoupit riziko a počítáš s tím, že měna se zlepší, tak klidně zůstaň v akciích. Ale pokud se ti to zdá jako velký problém, prodej a hledej přístavy jinde.

135 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Karolína Lacinová
Karolína Lacinová

Když měna ztrácí hodnotu, je to vždycky ošidné. Prodej akcií může vypadat jako dobrý nápad, ale pak se musíš zamyslet, co uděláš s těmi penězi. Když je měna slabá, držet peníze v ní asi není ideální. Můžeš zvážit přesun do stabilnějších měn nebo i nějakých alternativ jako kryptoměny, ale tam je to zase s rizikem.

Diversifikace portfolia by mohla být klíčová. Rozložit investice do různých aktiv ti může pomoct minimalizovat ztrávy. Co se týká dividend, pokud měna padá, tak se ti ty výnosy taky znehodnocují. Ale pokud akcie dobře rostou a vyplácí solidní dividendy, tak to může kompenzovat ztrátu na hodnotě měny.

Na konci dne záleží hodně na tom, jak rychle ta měna padá a jak si myslíš, že to ovlivní trh. Dlouhodobě je akciový trh většinou v plusu, ale v krátkém období to může být hodně náročné. Možná je fajn mít plán a být připravený reagovat na situaci.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2025
Filip Klíma
Filip Klíma